Κορονοϊός: Η σκληρή πραγματικότητα

στις

Σήμερα ολοκληρώνεται η ανάλυση για τον κορονοϊό, συνεχίζοντας από το: «Κορονοϊός: Απάτη ή υπαρκτή Απειλή;». Εδώ θα αναλύσουμε διεξοδικά τα μέχρι τώρα στοιχεία για την επικινδυνότητα του, τους τρόπους μετάδοσης/αντιμετώπισης, αλλά και για το μείζον ζήτημα των εμβολίων.

Όπως είχα προειδοποιήσει τότε, ο ιός ναι μεν είναι υπαρκτός και εξαιρετικά επικίνδυνος, όμως, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται από το εγχώριο και παγκόσμιο κατεστημένο πρόκειται να επιφέρει πολύ χειρότερα αποτελέσματα και πολλούς περισσότερους νεκρούς απ’ ότι αυτός. Μια θέση που καθημερινά επιβεβαιώνεται όλο και περισσότερο.

Ο πραγματικός ιός είναι ο Αντιρατσισμός. Και απ’ τη στιγμή που κανένας ευρωπαϊκός λαός δεν δείχνει θέληση για ένα μακροχρόνιο κλείσιμο συνόρων, τότε θα πρέπει όλοι να υποστούμε τις συνέπειες. Θα πρέπει όλοι, εν τέλει, να κάνουμε το νέο εμβόλιο, γινόμενοι πειραματόζωα για χάρη του τουρισμού και του κοσμοπολιτισμού! Θα πρέπει όλοι να βάλουμε στο Αίμα μας ένα πειραματικό και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας εμβόλιο για να αποφύγουμε την μόλυνση από έναν RNA ιό, τον κορονοϊό, που προήλθε απ’ την διαστροφή κάποιων υποανάπτυκτων Μογγόλων που αρέσκονταν στο να τρώνε φίδια, νυχτερίδες και παγκολίνους. Ζώα τα οποία πωλούσαν ωμά, μαζί με άλλα έντομα και θηλαστικά, όπως κατσαρίδες και σκύλους, στην ανοιχτή αγορά της Γουχάν – που η κομμουνιστική κυβέρνηση της Κίνας έσπευσε να κλείσει για να εξαφανιστούν τα οποία ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίον τους.

Κάθε φορέας, κάθε νεκρός οφείλεται στον Αντιρατσισμό! Στην Δημοκρατία με τις πολιτικές της των ανοιχτών συνόρων, στους ψοφοδεείς πολιτικούς και στην κοινωνική βλακεία – αποτέλεσμα άκρατου φιλελευθερισμού ή θρησκευτικού σκοταδισμού.

Τα δεδομένα

Μέχρι σήμερα ο ιός έχει προσβάλλει παγκοσμίως τουλάχιστον 22 εκατομμύρια ανθρώπους, με περί τους 800 χιλιάδες νεκρούς (3,6%). Ένας αριθμός που είναι, όμως, αμφιλεγόμενος καθώς τα περισσότερα θύματα έπασχαν ήδη από σοβαρές παθήσεις/νοσήματα, ενώ δεν διενεργούνται καν νεκροψίες για να διαπιστώνονται τα ακριβή αίτια των εκάστοτε θανάτων. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως τα άτομα αυτά ήταν ετοιμοθάνατα, αλλά ότι ο κορονοϊός τους έδωσε την χαριστική βολή στο να γίνουν. Αν ήταν υγιή κατά 99% θα είχαν επιβιώσει. Δυστυχώς αυτά δεν διευκρινίζονται από την πλειοψηφία των δημοσιευμάτων και των κυβερνητικών ανακοινώσεων. Στόχος τους είναι η τρομοκρατία, έτσι ώστε ο λαός να παραμένει υπάκουος. Όπως θα δούμε, όμως, η τακτική αυτή τους γυρνάει μπούμερανγκ. Κι έτσι, ενώ βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την χειρότερη υγειονομική απειλή που γνώρισε ποτέ ο άνθρωπος, οι πεφωτισμένοι μας ηγέτες έχουν καταφέρει να πείσουν -άθελα τους- την κοινή γνώμη πως τα μέτρα που παίρνουν εξυπηρετούν ένα καλά μελετημένο σχέδιο εξόντωσης! Γι’ αυτό και αυτά εφαρμόζονται μόνο υπό την απειλή ενός προστίμου.

Αν ζούσαμε σε ένα σοβαρό κράτος και όχι σε μια μπανανία, η παρουσίαση και μόνο των ευρημάτων των πανεπιστημιακών ερευνών γύρω από τον κορονοϊό, όπως συνοπτικά γίνεται εδώ, θα επαρκούσε για την συμμόρφωση όλων με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Αντ’ αυτού βλέπουμε πρωθυπουργούς και πολιτικούς «προστάτες» να γλεντοκοπούν και να διακοπάρουν χωρίς μάσκες, ρίχνοντας μπόλικο λάδι στη «φωτιά» της συνομωσίας. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά πως η ασυναγώνιστη βλακεία του νεοέλληνα και η κουλτούρα του «ελληνάρα» διέπει από τον πρώτο τη τάξει μέχρι τον τελευταίο ακόλουθο και αντιρρησία, σε αυτή τη ρημαγμένη πατρίδα.

Ας προχωρήσουμε τώρα στην τμηματική ανάλυση των μέχρι σήμερα δεδομένων. Το παρόν άρθρο περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες γύρω από τον νέο κορονοϊό, όπως και τις εξελίξεις στην φαρμακολογία έως τις 19 Αυγούστου 2020.

Νεκροψίες

Όπως προείπαμε πουθενά στον κόσμο δεν διενεργούνται νεκροψίες σε θύματα από κορονοϊό, σε ευρεία κλίμακα. Αυτό συμβαίνει για δύο βασικούς λόγους: πρώτον διότι καμιάς χώρας το σύστημα υγείας δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένο σε ανθρώπινο δυναμικό και εγκαταστάσεις ώστε να αντιμετωπίζει παράλληλα τα χιλιάδες κρούσματα της πανδημίας, ενώ παίρνει τον απαραίτητο χρόνο για να διεξάγει νεκροψίες με ασφάλεια. Με απλά λόγια, δεν επαρκεί ο χρόνος, οι διαθέσιμοι γιατροί και οι εγκαταστάσεις. Η δεύτερη αιτία είναι ότι πρόκειται για μια πολύ δύσκολη και προσεκτική διαδικασία ώστε να εξασφαλιστεί ότι ο εκάστοτε γιατρός και προσωπικό δεν θα κολλήσουν τον ιό από το άνοιγμα του νεκρού. (Υπενθυμίζεται ότι οι νεκροί από κορονοϊό θάβονται σε ειδικά μεταλλικά φέρετρα). Παρ’ όλα αυτά, απ’ τις ελάχιστες νεκροψίες που έχουν διενεργηθεί παγκοσμίως προκύπτουν πολύ σημαντικές και ανατρεπτικές πληροφορίες για τα έως τώρα δεδομένα. Η βασική διαπίστωση των ειδικών από τις πρώτες κιόλας νεκροψίες ήταν ότι οι νεκροί είχαν χιλιάδες μικρούς θρόμβους στους πνεύμονες ή (και) στο κεφάλι!

Οι θρόμβοι σχηματίζονται αρχικά στους πνεύμονες παρεμποδίζοντας την εισροή οξυγόνου στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να δημιουργούνται θρόμβοι και εκεί. Πράγμα το οποίο προκαλεί σταδιακά πολύ μικρά, ανεπαίσθητα, μικρο-εγκεφαλικά τα οποία νεκρώνουν τους νευρώνες σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό οδηγεί σε εγκεφαλικό επεισόδιο!

Ένα άλλο απροσδόκητο εύρημα, όπως ανέφεραν οι παθολόγοι, είναι ότι η στέρηση οξυγόνου στον εγκέφαλο και ο σχηματισμός θρομβώσεων στο αίμα μπορεί να ξεκινήσει από την αρχή της νόσου. Αυτό είναι καθοριστικό για τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα που πάσχουν από COVID-19 πρέπει να αντιμετωπίζονται (ιατρικά) στο σπίτι, ακόμη και αν δεν χρειαστεί ποτέ να νοσηλευτούν. Οι επιστήμονες κατέληξαν σε δύο συμπεράσματα: Πρώτον, ότι στην βασική θεραπεία πρέπει να περιλαμβάνεται υποχρεωτικά καί οξυγόνο καί αντιπηκτικά φάρμακα. Και δεύτερον, ότι τα «ασυμπτωματικά» και ήπια περιστατικά μπορεί να αποδειχθούν πολύ πιο μοιραία για τη ζωή του ασθενή, καθώς παρ’ όλο που δεν παρουσιάζουν κλινικά συμπτώματα ή έχουν μόνο πυρετό και βήχα, οι θρομβώσεις εξαπλώνονται σιωπηρά στους πνεύμονες ή (και) τον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πνευμονικής εμβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου!

Αναντίρρητα, από όλες τις εκδηλώσεις (συμπτώματα) του νέου κορονοϊού στον άνθρωπο, οι βλάβες που προκαλεί στον εγκέφαλο είναι το πιο ανησυχητικό. Ασθενείς έχουν βιώσει πλήθος νευρολογικών διαταραχών: μειωμένη ικανότητα όσφρησης ή γεύσης, αλλοιώσεις στην νοητική τους κατάσταση (σύγχυση, αμνησία, αποπροσανατολισμός κλπ.), εγκεφαλικά επεισόδια, επιληπτικές κρίσεις – ακόμη και ντελίριο (οξύ εγκεφαλικό σύνδρομο)!

Μια μελέτη από την Κίνα διαπίστωσε ότι το 22% 113 ασθενών είχαν βιώσει νευρολογικά προβλήματα: Από υπερβολική υπνηλία έως κώμα! Τον Ιούνιο, ερευνητές στη Γαλλία ανέφεραν ότι το 84% των ασθενών στην εντατική θεραπεία είχαν νευρολογικά προβλήματα, ενώ το έν τρίτο βίωνε σύγχυση ή αποπροσανατολισμό κατά την έξοδο απ’ το νοσοκομείο. Επίσης, σε μια έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσαν ότι 57 από τους 125 που διαγνώστηκαν με μια νευρολογική ή ψυχιατρική διαταραχή, μετά από νοσηλεία για COVID-19, είχαν βιώσει εγκεφαλικό επεισόδιο από θρόμβους στον εγκέφαλο! 39 εξ αυτών είχαν αλλοιώσεις στην νοητική τους κατάσταση (σύγχυση, αμνησία, αποπροσανατολισμός κλπ.)!

Όταν ο εγκέφαλος δεν λαμβάνει αρκετό οξυγόνο, μεμονωμένοι νευρώνες πεθαίνουν. Και ο θάνατος αυτός είναι μόνιμος! Σε ένα βαθμό, ο εγκέφαλος μπορεί να ανταπεξέλθει, όμως από ένα σημείο και μετά η ζημιά είναι τόσο μεγάλη που ορισμένες λειτουργίες αρχίζουν να εξασθενούν (πχ. γεύση, οσμή κλπ.).

Τα ευρήματα από ασθενείς που πέθαναν ξαφνικά από κορονοϊό δείχνουν ότι η ζημιά είχε συμβεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από εκείνο που νόσησαν, γεγονός εξαιρετικά ανησυχητικό για τα άτομα με ήπια ή καθόλου συμπτώματα.

«Το μεγάλο ερώτημα είναι τι συμβαίνει στους ανθρώπους που έχουν COVID-19», λένε οι επιστήμονες. «Υπάρχει παρατεταμένη επίδραση του ιού στον εγκέφαλο; Αυτό μας δείχνει η παρουσία χιλιάδων μικροσκοπικών θρόμβων σε διάφορα μέρη του σώματος».

«Όταν υπάρχει ένας θρόμβος αίματος στον εγκέφαλο, τον βλέπουμε συνέχεια (είναι σταθερός και μπορεί να αφαιρεθεί). Αυτό που συμβαίνει, όμως, σε ορισμένους ασθενείς με COVID-19, είναι ότι βιώνουν πολλαπλά εγκεφαλικά επεισόδια στα αιμοφόρα αγγεία σε δύο ή ακόμα και τρεις διαφορετικές περιοχές του σώματος».

Με άλλα λόγια δεν εντοπίζουν έναν μεγάλο στατικό θρόμβο σε ένα σημείο, αλλά χιλιάδες μικρούς που μετακινούνται σε περιοχές όπως: πεπτικό σύστημα, πνεύμονες και εγκέφαλος, καθιστώντας την αφαίρεση τους αδύνατη! Γι’ αυτό και στην παρούσα φάση οι γιατροί χορηγούν άμεσα αντιπηκτικά φάρμακα στους ασθενείς με σκοπό την αραίωση του αίματος και την αποφυγή θρομβώσεων.

Θρόμβοι αίματος

Βιοψίες

Δείγματα από τους πνεύμονες και το δέρμα τριών ατόμων που είχαν μολυνθεί με κορονοϊό έδειξαν ότι τα τριχοειδή τους αγγεία είχαν φράξει από θρόμβους. Άλλες έρευνες αναφέρουν παρόμοια ευρήματα. Αυτό βοηθάει στην εξήγηση του γιατί μερικοί ασθενείς έχουν πολύ χαμηλό οξυγόνο στο αίμα και γιατί η μηχανική υποστήριξη δεν φαίνεται να τους βοηθά. Η πνευμονία φράζει τους μικροσκοπικούς σάκους των πνευμόνων με υγρό ή πύον, ενώ οι μικροθρόμβοι περιορίζουν το οξυγονωμένο αίμα απ’ το να τους διαπερνά.

Οι επιδράσεις του ιού στο ανοσοποιητικό σύστημα επηρεάζουν, επίσης, την πήξη του αίματος. Σε μερικούς ανθρώπους, ο κορονοϊός, ωθεί τα ανοσοκύτταρα στην απελευθέρωση τεράστιων ποσοτήτων χημικών σημάτων τα οποία αυξάνουν τις φλεγμονές, οι οποίες συνδέονται με την πήξη και τις θρομβώσεις. Επίσης φαίνεται να ενεργοποιεί το «βοηθητικό σύστημα», έναν αμυντικό μηχανισμό που κι αυτός που πυροδοτεί την πήξη. [Η επικοινωνία των κυττάρων του ανοσολογικού συστήματος μεταξύ τους γίνεται μέσω μικρών πρωτεϊνικών μορίων, που παράγονται από διάφορους τύπους κυττάρων και ονομάζονται κυτταροκίνες ή κυτοκίνες.]

Οι αναλύσεις δείχνουν ότι οι ασθενείς με κορονοϊό αντιμετωπίζουν, ως επί το πλείστον, την πιο θανατηφόρα μορφή εγκεφαλικού. Το γνωστό ως Εμβολικό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΕΕΕ). Οι θρόμβοι που σχηματίζονται στα τοιχώματα των αγγείων ανεβαίνουν προς τα πάνω. Ένας θρόμβος που έχει δημιουργηθεί πχ. στις γάμπες μπορεί να αποκοπεί και να μεταναστεύσει στους πνεύμονες, προκαλώντας πνευμονική εμβολή. Ενώ οι θρόμβοι μέσα ή πέριξ της καρδιάς μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή. Αν οι θρόμβοι πάνε προς τον εγκέφαλο, τότε οδηγούν σε εγκεφαλικό επεισόδιο.

Στο παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε 3D απεικόνιση των πνευμόνων ενός ζωντανού ασθενούς με κορονοϊό με ήπια συμπτώματα. Η ζημιά στον ιστό είναι τεράστια. https://www.washingtonpost.com/video/c/embed/2b0a1202-679c-4327-8c87-bb16fb37ceaf

Η πραγματική διάσταση του ιού είναι πολύ πιο τρομακτική απ’ ότι πιστεύει η πλειοψηφία του κόσμου!

Ο νέος κορονοϊός, μέχρι στιγμής, ξέρουμε ότι έχει χρόνο επώασης 2-14 μέρες, όμως υπάρχουν και περιπτώσεις όπου έχει φτάσει και τις 27! Πλήττει κυρίως τους 55+ και σε ποσοστό 77% μόνο τους άντρες! Τα υποκείμενα νοσήματα που συμβάλουν στην θνησιμότητα του είναι κυρίως: Καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης, παχυσαρκία, υπέρταση, χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, καρκίνος. Η ασυπτωματική μετάδοση του ιού είναι πλέον πλήρως αποδεδειγμένη γι’ αυτό και ο δείκτης R0 που θεωρητικά υποδεικνύει τον ρυθμό μετάδοσης του δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος. Γίνεται αντιληπτό πως όσο κι αν λένε πως ο ρυθμός μετάδοσης είναι πχ. 1, αν ένας και μόνο ασυμπτωματικός κυκλοφορεί χωρίς μάσκα μέσα στην πόλη, με τα ΜΜΜ, για ένα μέσο χρόνο πχ. 10 ημερών πρωτού εμφανίσει (αν εμφανίσει συμπτώματα) θα κολλήσει δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες άλλους.

Έρευνα: πως ένας ασυμπτωματικός φορέας μόλυνε άλλους 91, από 5 διαφορετικές χώρες, παρευρισκόμενος σε μια μόνο εκκλησιαστική λειτουργία

Ο νέος κορονοϊός που ονομάστηκε SARS-CoV-2 και προκαλεί την ασθένεια που ονομάζεται COVID-19 αποτελεί μια μετεξέλιξη του κορονοϊού SARS. SARS σημαίνει Severe Acute Respiratory Syndrome δηλαδή: Οξύ Σύνδρομο του Αναπνευστικού. Βάση, όμως, των έως τώρα ευρημάτων, κατά την άποψη μου, το όνομα αυτό παραπλανά καθώς συνειρμικά περιορίζει την δράση του ιού στους πνεύμονες, εξού και βλέπουμε να μιλούν γι’ αυτόν κυρίως πνευμονολόγοι ενώ, απασχολεί πλέον κυρίως τους αιματολόγους.

Περισσότεροι από επτά μήνες κλινικής εμπειρίας σε όλη την Ασία, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική έχουν δείξει ότι ο νέος κορονοϊός κάνει πολλά περισσότερα απ’ το να εισβάλλει στους πνεύμονες.

Σήμερα, είναι ευρέως αποδεκτό απ’ την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ότι ο νέος κορονοϊός είναι πολύ πιο απρόβλεπτος και επικίνδυνος από όλους τους προηγούμενους, όπως και από έναν συνήθη ιό του αναπνευστικού. Παρ’ όλο που επιτίθεται αρχικά στους πνεύμονες, μπορεί να χτυπήσει και οπουδήποτε αλλού. Από τον εγκέφαλο μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών! Πολλοί γιατροί επικεντρώνονται στη θεραπεία των φλεγμονών και των θρόμβων που προκαλεί στο αίμα, βοηθώντας παράλληλα τους ασθενείς να αναπνεύσουν.

Επιτίθεται και στην καρδιά! Αποδυναμώνει τους μύες της και διαταράσσει τον ρυθμό της. Προσβάλλει τα νεφρά τόσο άσχημα που ορισμένα νοσοκομεία ξεμένουν από μηχανήματα αιμοκάθαρσης. Εκτείνεται κατά μήκος του νευρικού συστήματος, καταστρέφοντας την γεύση και την οσμή, ενώ περιστασιακά φτάνει στον εγκέφαλο. Δημιουργεί θρόμβους στο αίμα που μπορούν να σκοτώσουν ξαφνικά, όπως και προκαλεί φλεγμονές στα αιμοφόρα αγγεία σε όλο το σώμα! Μπορεί να ξεκινήσει με ήπια ή καθόλου συμπτώματα και στη συνέχεια, ημέρες αργότερα, να «εξαφανίσει» τον αέρα από τους πνεύμονες, χωρίς προειδοποίηση προκαλώντας πνευμονική εμβολή!

Τα συμπτώματα του COVID-19 περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

 • Μη αναμενόμενη πήξη του αίματος
 • Εγκεφαλικά επεισόδια από θρόμβους στο αίμα
 • Νευρολογικά προβλήματα
 • Πνευμονική εμβολή
 • Βουλωμένους πνεύμονες
 • Φλεγμονές κυψελίδων (στους πνεύμονες)
 • Δύσπνοια
 • Αποδυναμωμένο καρδιακό μυ
 • Επικίνδυνες αρρυθμίες
 • Καρδιακές προσβολές
 • Βλάβη των νεφρών (ασθενείς συχνά χρειάζονται αιμοκάθαρση)
 • Γενικευμένη βλάβη του ανοσοποιητικού, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης στον υγιή ιστό (όπως ένα αυτοάνοσο νόσημα)
 • Απώλεια μυρωδιάς και γεύσης
 • Έμετο και διάρροια
 • Επιπεφυκίτιδα
 • «Covid δάχτυλα» (μωβ δάχτυλα χεριών ή ποδιών από την επίθεση στα αιμοφόρα αγγεία και την πήξη)

Ο κορονοϊός ξεκινά ως μια ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού και εξελίσσεται σε μια γενικευμένη διαταραχή του ανοσοποιητικού και των αιμοφόρων αγγείων, σκοτώνοντας εν τέλει σαν καρδιαγγειακός ιός!

Με το που μπει σε ένα κύτταρο, αντιγράφει ραγδαία τον εαυτό του προκαλώντας χάος! Οι υποδοχείς ACE2, που βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, είναι άφθονοι στους πνεύμονες, τα νεφρά και τα έντερα -τα σημεία που πλήττονται σε πρώτο στάδιο από τον ιό. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η υψηλή αρτηριακή πίεση έχει αναδειχθεί ως μια από τις πιο κοινές προϋπάρχουσες παθήσεις σε άτομα που αρρωσταίνουν σοβαρά με COVID-19. Αυτά τα κύτταρα βρίσκονται παντού, επομένως είναι λογικό που ο ιός προκαλεί βλάβη σε όλο το σώμα. Οι εκτεταμένες φλεγμονές προκαλούν πήξη του αίματος καθώς τα λευκά αιμοσφαίρια προσπαθούν να καταπολεμήσουν την μόλυνση. Τέτοιες αντιδράσεις παρατηρούνται σε σοβαρές λοιμώξεις, όπως η Σήψη!

Πρόκειται για ένα διπλό χτύπημα. Από την μια ο ιός που γατζώνεται στους υποδοχείς δημιουργώντας θρομβώσεις κι από την άλλη το ανοσοποιητικό για να τον καταπολεμήσει δημιουργεί φλεγμονές που και αυτές με τη σειρά τους εντείνουν την πήξη του αίματος. Για τον λόγο αυτό ορισμένοι γιατροί δοκιμάζουν την μερική καταστολή του ανοσοποιητικού ώστε να μην επιτίθεται τόσο δραστικά στον ιό, χρησιμοποιώντας παράλληλα τα αντιπηκτικά φάρμακα.

Οι υποδοχείς, όμως, διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο και αυτό οδηγεί τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι η γενετική μπορεί να εξηγήσει την ποικιλία των συμπτωμάτων και το πόσο βαριά αρρωσταίνουν μερικοί άνθρωποι, όπως και το γιατί σε άλλους δεν έχει καμία επίδραση. Αποδεικνύεται, λοιπόν, πως ο ιός επηρεάζει διαφορετικά τον κάθε οργανισμό ανάλογα με την γενετική του σύσταση. Ως «γενετική» ορίζεται η δομή κάθε οργανισμού όπως αυτή προκύπτει από την φυλετική του προέλευση και την κατάσταση υγείας των άμεσων προγόνων του. Αυτό ίσως εξηγεί το γιατί στην Κίνα βλέπαμε βίντεο με νεαρούς ανθρώπους να πέφτουν νεκροί στον δρόμο, ενώ στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες βάλλονται κυρίως οι πολύ γέροι (75+).

Remdesivir: το μοναδικό μέχρι σήμερα εγκεκριμένο φάρμακο κατά του νέου κορονοϊού

Η ραγδαία εξάπλωση του ιού προκάλεσε την αλλεπάλληλη μετάλλαξη του! Οι επιστήμονες πιστεύουν σήμερα πως αν οι προκάτοχοι του νέου κορονοϊού, SARS και MERS, είχαν επεκταθεί όσο αυτός, θα είχαν μεταλλαχθεί κατά τον ίδιο τρόπο, προκαλώντας παρεμφερή συμπτώματα.

Στους μήνες που πέρασαν η αδυναμία δραστικής αντιμετώπισης του ιού με ένα παγκόσμιο κλείσιμο των συνόρων -αντί για τοπικά lockdown και κατεστραμμένες οικονομίες- οδήγησε στην ταχύτατη και συνεχιζόμενη μετάλλαξη του. Πλέον για κάθε μήνα που περνά οι επιστήμονες εντοπίζουν και ένα νέο σύμπτωμα του, αντί για ένα νέο φάρμακο/θεραπεία. Έτσι, όλες οι προσπάθειες που γίνονται περιστρέφονται γύρω απ’ την ανεύρεση ενός εμβολίου που θα οδηγεί τον οργανισμό στην παραγωγή φυσικών αντισωμάτων, αποκτώντας ανοσία. Ακόμα, όμως, κι αν ένα τέτοιο εμβόλιο τελικά επικρατήσει, η επίδραση του θα είναι βραχυπρόθεσμη έως και σε ορισμένες περιπτώσεις μηδενική, απ’ τη στιγμή που ο ιός μεταλλάσσεται συνεχώς.

Όπως θα δούμε στη συνέχεια, η υπάρχουσα τεχνολογία δεν έχει καταφέρει να παράξει ένα επαρκώς αποτελεσματικό εμβόλιο, αντ’ αυτού οι επιστήμονες εναποθέτουν τις ελπίδες σε πειραματικά εμβόλια που δοκιμάζουν αυτή την περίοδο βασιζόμενοι σε προγενέστερες μελέτες πάνω σε εμβόλια για τον Ebola και την Ελονοσία. Έρευνες που είχαν εγκαταλειφθεί λόγο ισχνών αποτελεσμάτων και χρηματοδότησης.

Είναι εντελώς αβέβαιο τον αν ένας άνθρωπος θα μπορεί να συναναστρέφεται ελεύθερα με άλλους έχοντας κάνει το εμβόλιο. Ο βασικός στόχος των γιατρών είναι το να βγάλουν το χειμώνα, τίποτα περισσότερο. Γι’ αυτό και τα μέτρα κατά του ιού δεν πρόκειται να υποχωρήσουν. Θα καθιερωθούν και θα αλλάξουν τις ζωές μας για πάντα. Η μοναδική λύση απέναντι στον κορονοϊό ήταν, είναι και θα είναι το κλείσιμο των συνόρων, όπως και η τελειοποίηση των διαγνωστικών τέστ ώστε να να εντοπίζουν όλους τους φορείς (συμπτωματικούς και μη). Αυτό θα επιτρέπει την περιορισμένη μετακίνηση από χώρα σε χώρα.

Μια ακόμα λύση είναι οι ενέσεις με πλάσμα από φυσικά μονοκλωνικά αντισώματα ασθενών που καταπολέμησαν τον ιό, χωρίς φάρμακα. Μια λύση που, αν και πρόσκαιρη (όπως και το εμβόλιο), δεν προωθείται καθώς θεωρείται πιο χρονοβόρα και κοστοβόρα για της φαρμακοβιομηχανίες. Ένα εργαστηριακά παραγόμενο εμβόλιο τέτοιου είδους, με βιολογικό παράγοντα, δεν θα μπορεί να πωληθεί, όπως λένε, σε χώρες εκτός Αμερικής και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκριτικά, το μοναδικό εγκεκριμένο φάρμακο κατά του ιού σήμερα είναι το Remdesivir της Gilead Sciences και πωλείται στην Αμερική στα 2.300$, ενώ σε άλλες χώρες φτάνει έως τα 3.300$ για τις 6 δόσεις που απαιτούνται για μια ολοκληρωμένη θεραπεία, τη στιγμή που το κόστος παραγωγής κάθε φιαλιδίου είναι μόλις 1$! Ένα εμβόλιο με ενεργό βιολογικό παράγοντα θα κόστιζε, λοιπόν, ίσως το τριπλάσιο!

Μονοκλωνικά αντισώματα

Τρόποι Μετάδοσης

Όπως με όλα τα δεδομένα του ιού οι εξελίξεις και οι ανατροπές είναι ραγδαίες. Γι’ αυτό χρειάζεται διαρκεί ενημέρωση. Οι πολιτικοί δυστυχώς επιλέγουν τον σκοταδισμό έτσι και τα διάφορα αντικρουόμενα μέτρα που επιβάλλουν δίνουν εικόνα προχειρότητας, μα κυρίως σκοπιμότητας.

Οι αρχικές εκτιμήσεις για τον νέο κορονοϊό ήταν ότι μεταδίδεται με σταγονίδια που διαφεύγουν από έναν φορέα κατά το φτέρνισμα ή την δυνατή ομιλία. Πλέον τα δεδομένα είναι πολύ πιο ανησυχητικά. Σήμερα έχει επιβεβαιωθεί πλήρως ότι ο ιός είναι αερομεταφερόμενος. Αυτό θα πει ότι μεταδίδεται και κυκλοφορεί στον αέρα από μικροσκοπικά σωματίδια του εξέρχονται από την μύτη και το στόμα μας κατά την απλή αναπνοή, ομιλία, ακόμα και κατά την διάρκεια του ύπνου. Και επειδή τα σταγονίδια αυτά δεν έχουν επαρκές βάρος ώστε να πέφτουν γρήγορα στο έδαφος, αιωρούνται σε χώρο χωρίς εξαερισμό έως και 16 ώρες!

Μέση διάρκεια ζωής θεωρούνται οι τέσσερις ώρες, ενώ αποτελεσματικότερη μέθοδος καθαρισμού του αέρα είναι τα αντικριστά παράθυρα που μπορούν να καθαρίσουν ένα χώρο/κτήριο μέσα σε μόλις 7 λεπτά! Ένα κλασσικό σύστημα εξαερισμού θέλει τουλάχιστον 20 λεπτά, ενώ ακόμα κι αυτό πλέον τίθεται υπό σοβαρή αμφισβήτηση.

Πρόσφατα στοιχεία από έρευνες στην Αμερική έδειξαν κάτι το συνταρακτικό. Σωματίδια του ιού μπορούν να εντοπιστούν σε δωμάτια εντατικής φροντίδας (ΜΕΘ) όπου ο αέρας ανακυκλώνεται ανά δέκα λεπτά από ειδικό σύστημα εξαερισμού που τον φιλτράρει τρεις φορές έως τα 0,3 micron και τον αποστειρώνει με λάμπες UV! Μετά από μια ώρα οι επιστήμονες μπόρεσαν να εντοπίσουν σωματίδια του ιού τόσο στον χώρο που εξέτασαν, όσο και 8 μέτρα πιο μακριά!

Η ανακάλυψη αυτή θα έπρεπε να παίζει σε όλα τα κανάλια ως πρώτη είδηση. Εσείς την ακούσατε πουθενά; Σαφώς και όχι. Ανατρέπει κάθε προϋπάρχον μέτρο και σχεδιασμό. Σημαίνει ότι ο απλός εξαερισμός δεν επαρκεί. Σημαίνει ότι όλοι οι κλειστοί χώροι, όπως τα σούπερ μάρκετ, αποτελούν ενεργές εστίες μόλυνσης, χωρίς δυνατότητα αποτελεσματικού καθαρισμού του αέρα. Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε υπερσύγχρονα συστήματα καθαρισμού μέχρι τα 0,1 micron. Ένα κόστος που καμία επιχείρηση δεν πρόκειται να καλύψει. Σημαίνει πως τα δύο μέτρα απόσταση είναι πλέον πολύ λίγα. Ένα απλό φύσημα ταξιδεύει τα μικροσωματίδια πολλά μέτρα μακριά.

Εκτός αυτού, η μέση διάρκεια ζωής του ιού σε ορισμένες επιφάνειες έχει ως εξής: Πλαστικό: 2-3 ημέρες, Ανοξείδωτο ατσάλι: 2-3 ημέρες, Χαρτόνι: 1 ημέρα, Χαλκός: 4 ώρες. Οι χρόνοι αυτοί, βεβαίως, είναι ενδεικτικοί. Επηρεάζονται από την θερμοκρασία και την υγρασία κάθε χώρου. Όσο πιο θερμό το κλίμα τόσο συντομότερα πεθαίνουν τα σωματίδια, ενώ όσο πιο ψυχρό τόσο περισσότερο επιβιώνουν. Ο χρόνος επιβίωσης τους σε ένα ψυχρό μέταλλο, όπως πχ. εντός ενός ψυγείου στους -18, αγγίζει τον ένα μήνα!

Τρόποι αντιμετώπισης

Όπως είπαμε, η αντιμετώπιση του εισαγόμενου αυτού ιού αρχίζει και τελειώνει με το κλείσιμο των συνόρων και την τελειοποίηση των διαγνωστικών τεστ.

Εις ότι αφορά το εσωτερικό, μέχρις ότου πάψουν να εμφανίζονται κρούσματα, μέχρις ότου δηλαδή περάσει ένας μήνας χωρίς ούτε ένα κρούσμα, όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όσοι είναι άνω των 55 και τα παιδιά κάτω των 18 ετών θα πρέπει δια νόμου να μείνουν σπίτι! Ο υπόλοιπος πληθυσμός θα πρέπει να κάνει μαζική χρήση μάσκας παντού. Απ’ την στιγμή που θα βγαίνει από το σπίτι, μέχρι και να επιστρέψει. Αυτά και μόνο αρκούν και αν εφαρμοστούν, μέσα σε δέκα μέρες τα κρούσματα θα βρίσκονται σε διψήφιο αριθμό και τα μέτρα σταδιακά θα ελαττώνουν.

Ειδικότερα για τα μικρά παιδιά, παρ’ όλο που νοσούν σε μηδαμινά ποσοστά, έχει διαπιστωθεί πως είναι εξαιρετικά μεταδοτικοί φορείς! Για τον λόγο αυτό όλα τα σχολεία και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα πρέπει να μείνουν κλειστά μέχρις ότου σταματήσουν να υπάρχουν κρούσματα για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Είναι αποτελεσματικές οι μάσκες;

Τα προβλήματα γύρω από τις μάσκες είναι πάρα πολλα. Στην αρχή της καραντίνας οι περισσότεροι γιατροί παγκοσμίως ήταν κατά της χρήσης της. Οι βασικοί λόγοι γι’ αυτό ήταν τέσσερις: Πρώτον, η λάθος χρήση που μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη μόλυνση. Δεύτερον, η αποφυγή του πανικού που αποδεδειγμένα εξασθενεί το ανοσοποιητικό, άρα καθιστά τους ανθρώπους πιο ευάλωτους. Τρίτον, το γεγονός ότι οι απλές χειρουργικές μάσκες τους εμπορίου δεν προστατεύουν από μικροσωματίδια! Τέταρτον, ο ιός εισέρχεται στον οργανισμό και από τα μάτια, ενδεχομένως και από το δέρμα. Η ολοκληρωμένη προστασία περιλαμβάνει μάσκα, γυαλιά, ασπίδα προσώπου και ειδική ολόσωμη στολή.

Καθώς, όμως, τα δεδομένα για τον ιό άλλαξαν χρειάστηκε να γίνουν ορισμένες «εκπτώσεις» υπό την λογική της αποφυγής του χειρότερου κακού. Έτσι, λοιπόν, παρ’ όλο που δεν προστατεύουν επαρκώς από μικροσωματίδια, μπλοκάρουν σε ικανοποιητικό βαθμό την εκπνοή τους από έναν φορέα. Γι’ αυτό και μόνο η καθολική χρήση μπορεί να έχει αποτέλεσμα.

Οι μόνες μάσκες που προστατεύουν 100% από μικροσωματίδια είναι οι μάσκες που φέρουν την σήμανση: FFP2, FFP3 (ενεργού άνθρακα) ή N95, χωρίς βαλβίδα εκπνοής. Μάλιστα οι μάσκες με βαλβίδα απαγορεύτηκαν, καθώς τα σταγονίδια του χρήστη δεν φιλτράρονται και έτσι διαφεύγουν κατά την εκπνοή.

Το βασικό πρόβλημα στην μεταδοτικότητα του ιού, πέρα από τους ασυμπτωματικούς φορείς, είναι η ανθεκτικότητα και η σκληρή δομή του. Η διαρκή εξέλιξη τον έκανε τόσο ισχυρό που πλέον ένα και μόνο σωματίδιο αρκεί για να μολύνει κάποιον!

Η κατάταξη των μασκών με σειρά ασφαλείας:

 1. Fitted N95/FFP2/FFP3 mask, no exhalation valve – Προσαρμοζόμενη μάσκα N95/FFP2/FFP3, χωρίς βαλβίδα εκπνοής
 2. Triple-layer surgical mask – Χειρουργική μάσκα τριών στρωμάτων
 3. Handmade cotton-polypropylene-cotton mask – Χειροποίητη μάσκα με κομμάτι πολυπροπυλενίου ανάμεσα σε δύο στρώματα βαμβακερού υφάσματος
 4. Double-layer polypropylene apron mask – Μάσκα διπλού στρώματος από πολυπροπυλένιο, από ύφασμα ποδιάς
 5. Swath of mask material, polypropylene – Μάσκα με περίβλημα προπυλενίου

Καραντίνα ή ανοσία της αγέλης;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι πλέον διαφορετική, απ’ ότι αρχικά. Ο λόγος γι’ αυτό δεν είναι άλλος από τα νέα στοιχεία για τον ιό που έρχονται στο φως. Στην αρχή της πανδημίας, όπου γινόταν λόγος για έναν απλό ιό του αναπνευστικού ο οποίος βάλει μόνο μεγάλους σε ηλικία και ήδη βεβαρημένους, υπήρχαν αρκετά επιχειρήματα υπέρ της μεθόδου της ανοσίας της αγέλης. Τον δρόμο που ακολούθησε η Αγγλία και η Σουηδία, δύο καθόλου τυχαίες χώρες. Τότε, το λογικό ήταν οι ευπαθείς ομάδες και οι γέροι να μπουν σε καραντίνα, ενώ ο υπόλοιπος πληθυσμός να συναναστραφεί ελεύθερα ώστε να αποκτήσει το συντομότερο δυνατό ανοσία με φυσικό τρόπο, ιδίως κατά την καλοκαιρινή περίοδο που ο ιός θα ήταν εξασθενημένος.

Πλέον, όπου μιλάμε για έναν ιό ο οποίος μολύνει το αίμα προκαλώντας σοβαρότατα συμπτώματα, σε όλο το σώμα, με την δυνατότητα να σκοτώσει τον οποιονδήποτε έχει την κατάλληλη γενετική υποδομή, τα πράγματα αλλάζουν άρδην. Εκτός αυτού, το έσχατο αυτό μέτρο αφορά χώρες με τεράστιο αριθμό κρουσμάτων, όπως πχ. η Αμερική. Χώρες στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης. Εν αντιθέσει με την Ελλάδα που μόνη της έβγαλε τα μάτια της ανοίγοντας τα σύνορα της και έχει ακόμα πολύ λίγα κρούσματα σε σχέση με τον συνολικό αριθμό του υγιούς πληθυσμού. Στην περίπτωση μας θα ήταν αυτοκτονικό, λόγω της επικινδυνότητας του ιού, να εφαρμοστεί η μέθοδος της αγέλης. Θα ήταν σα να ρισκάρεις να βάλεις στον ίδιο χώρο υγιείς ανθρώπους και παιδιά μαζί με φορείς του Ebola ή του AIDS και να ευχηθείς ότι θα ζήσουν…

Σε μια χώρα σαν τη δικιά μας όπου ένα απλό κλείσιμο συνόρων μπορεί να επιλύσει άμεσα το πρόβλημα δεν υπάρχει λόγος για πειραματισμούς. Αντιθέτως σε μια χώρα σαν την Αμερική όπου η κατάσταση έχει βγει εκτός ελέγχου και ουσιαστικά έχουν να διαλέξουν μεταξύ της γενικής οικονομικής κατάρρευσης, με ότι αυτό συνεπάγεται, ή της ανοσίας της αγέλης και το 1 εκατομμύριο νεκρών που αυτή θα επιφέρει (σύμφωνα με τελευταία έρευνα), τότε ίσως αυτό να είναι η μοναδική τους πραγματική ελπίδα.

Δεν πρόκειται, όμως απ’ ότι φαίνεται, να ακολουθήσουν αυτή την οδό. Θα προχωρήσουν σε μαζικούς εμβολιασμούς για να κερδίζουν χρόνο περιμένοντας το θαύμα. Στην πράξη αυτό καί θα εντείνει την οικονομική ύφεση καί θα επιφέρει πολλούς νεκρούς. Αυτά συμβαίνουν στις δημοκρατίες όπου όλα εξαρτώνται από το πόσο κοντά είναι οι εκλογές, αντί απ’ το συμφέρον της πατρίδας και του μέσου πολίτη. Σε ολοκληρωτικά καθεστώτα αντιθέτως επικρατεί καθολική πειθαρχία και σκληρά μέτρα που επιλύουν άμεσα κάθε πρόβλημα. Τα καθεστώτα αυτά δεν κυνηγούν ψήφους, τους είναι εντελώς αδιάφορη η γνώμη του λαού, οπότε κάνουν αυτό που πρέπει, χωρίς άλλες ανησυχίες. Καμία Δημοκρατία δεν πρόκειται ποτέ να συναγωνιστεί την πειθαρχία ενός ολοκληρωτικού κράτους και αυτός είναι άλλος ένας λόγος που αποδεικνύει ότι ο πραγματικός ιός είναι ο Αντιρατσισμός. Η δειλία, η ανέχεια και η υποκρισία. Να είστε άπαντες βέβαιοι πως αν η παρούσα κατάσταση συνεχιστεί σε λίγα χρόνια κυρία γλώσσα στα σχολεία θα είναι τα κινέζικα. Και ο νοών νοείτω…

Εμβόλια

Μέχρι στιγμής διεξάγονται 150 ξεχωριστές έρευνες, σε όλο τον κόσμο, για την εύρεση ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού. 23 εμβόλια έχουν ήδη ολοκληρωθεί και βρίσκονται υπό έλεγχο, ενώ 15 είναι στην Φάση ΙΙ και 3 στην φάση ΙΙΙ των δομικών. 1 έχει παραχθεί ήδη από την Ρωσία και χορηγείται σε πολίτες.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το επικρατέστερο έχει την κωδική ονομασία AZD1222 και έχει αναπτυχθεί από ερευνητές του Ινστιτούτου Jenner της Οξφόρδης υπό την αιγίδα της AstraZeneca.

Το εμβόλιο αυτό λειτουργεί χρησιμοποιώντας έναν γενετικά τροποποιημένο ιό, που ονομάζεται Αδενοϊός (Adenovirus), ο οποίος έχει ληφθεί από χιμπατζήδες και τροποποιηθεί στο εργαστήριο ώστε να μην αναπαράγεται και να μην προσβάλει τον οργανισμό. Ο ιός αυτός φέρει μέσα του ένα γονίδιο για μία από τις πρωτεΐνες του SARS-CoV-2. Κατά τον εμβολιασμό το εισάγει στα κύτταρα του παραλήπτη κι έτσι τα αναγκάζει να παράγουν αυτή την πρωτεΐνη η οποία στη συνέχεια αναγνωρίζεται από το ανοσοποιητικό σύστημα ως ξένη με αποτέλεσμα την ανοσοαπόκριση (την επίθεση σε αυτήν από το ανοσοποιητικό σύστημα).

Ερευνητές διαφόρων Ινστιτούτων Υγείας διαπίστωσαν πως ναι μεν, το εμβόλιο αυτό της AstraZeneca, προστατεύει από τον ιό, όμως εξακολουθούν να εντοπίζουν ίχνη του στις αναπνευστικές οδούς των ασθενών. Ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της φάσης ΙΙΙ θα είναι διαθέσιμα το αργότερο μέχρι τον Νοέμβριο.

Στη μεσαία στήλη τα ποσοστά εμφάνισης κάθε παρενέργειας του εμβολίου της Οξφόρδης (AstraZeneca), στην συνιστώμενη δοσολογία

Όλοι οι εθελοντές που έλαβαν το εμβόλιο ανέπτυξαν αντισώματα. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες που έλαβαν μόνο μία δόση του εμβολίου δεν παρήγαγαν σημαντικά περισσότερα από εκείνους που είχαν αναρρώσει φυσικά από τον ιό. Το εμβόλιο παρήγαγε επίσης μια απόκριση στα Τ-κύτταρα (T-cells), έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων που προσβάλλει κύτταρα μολυσμένα με ιούς. Σε μια δήλωση του, ο Andrew Pollard του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Ελπίζουμε ότι αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα θα θυμάται τον ιό, έτσι ώστε το εμβόλιο μας να προστατεύει τους ανθρώπους για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Ο Ιταλός καθηγητής Anthony Fauci (από την Μεγάλη Ελλάδα), όμως, δεν είναι αισιόδοξος. Όπως δήλωσε πριν λίγες μέρες το τελικό εμβόλιο που θα φτάσει να εγκριθεί θα είναι αποτελεσματικό μόνο στο 50-60% των περιπτώσεων! Πράγμα που σημαίνει, όπως είπε και ο ίδιος, ότι τα μέτρα κατά της πανδημίας θα συνεχίσουν να υφίστανται. Ο Δρ. Fauci, είναι ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ, ο αντίστοιχος Τσιόδρας.

Η κινεζική φαρμακοβιομηχανία CanSino, από την πλευρά της, προχωράει στη Φάση ΙΙΙ της δοκιμής του δικού της εμβολίου. Το εμβόλιο αυτό λειτουργεί με παρεμφερή τρόπο χρησιμοποιώντας έναν ζωντανό, αλλά εξασθενημένο ιό, τον Αδενοϊό 5 (Ad5) – ως ένα σύστημα μεταφοράς που μαθαίνει στο ανοσοποιητικό σύστημα τον κορονοϊό SARS-CoV-2. Το εμβόλιο προκάλεσε την ανάπτυξη αντισωμάτων στα περισσότερα άτομα, όμως οι μελέτες δείχνουν ότι λειτουργεί καλύτερα σε μικρές ηλικίες παρά σε μεγαλύτερους ανθρώπους όπως τα άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω που αποτελούν βασικό στόχο του ιού. Ο λόγος γι’ αυτό είναι πως οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας είναι πιθανότερο να έχουν νοσήσει κατά το παρελθόν (προϋπάρχουσα ανοσία) από τον Αδενοϊό 5 κι έτσι να έχουν ήδη μέσα τους τα αντισώματα που χρειάζονται για να καταπολεμηθεί, έτσι το ανοσοποιητικό τους σύστημα αγνοεί τον κορονοϊό. Αυτό διαπιστώθηκε πως συμβαίνει σχεδόν στο 70% των περιπτώσεων! Πράγμα που καθιστά το εμβόλιο ουσιαστικά άχρηστο γι’ αυτές τις ηλικίες. Παρ’ όλα αυτά σε παιδιά και εφήβους έχει αποτέλεσμα.

Δύο άλλα πιθανά εμβόλια, τα οποία αναπτύχθηκαν από την Moderna, την γερμανική BioNTech και την Pfizer, χρησιμοποιούν μια τεχνολογία που ονομάζεται «Messenger RNA» η οποία εκμεταλλεύεται το σύστημα γενετικών μηνυμάτων του ανθρωπίνου σώματος για να προκαλέσει ανοσοαπόκριση. Καί τα δύο εμβόλια αύξησαν τα επίπεδα αντισωμάτων και Τ-κυττάρων στους ασθενείς. Καί τα δύο πρόκειται να δοκιμαστούν σε μελέτες αποτελεσματικότητας τρίτου σταδίου σε μερικές μέρες. Η Moderna είναι η μόνη εταιρεία που έχει ανακοινώσει τιμή για το εμβόλιο της και αυτή ανέρχεται στα 35$ ανά δόση.

Παρ’ όλο που τα έως τώρα αποτελέσματα δείχνουν πως τα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά μόνο σε νεαρούς ανθρώπους και παιδιά και όχι στο target group του ιού, ορισμένοι δεν θέλουν να περιμένουν. Κάνουν εκκλήσεις για άμεση μαζική παραγωγή και υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων! Όπως λένε, η φάση ΙΙ αρκεί για να δείξει αν ένα εμβόλιο είναι ασφαλές. Θέλουν κατ’ ουσίαν να μετατρέψουν τον πληθυσμό σε ζωντανά πειραματόζωα, χωρίς να γνωρίζει κανείς τις μακροχρόνιες παρενέργειες/αντιδράσεις του οργανισμού. Αυτό ακριβώς που εξετάζει η φάση ΙΙΙ που απαιτεί τουλάχιστον 6 μήνες αναμονής μέχρι την τελική έγκριση.

Βάση της ίδιας λογικής προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα ο Πούτιν στην παραγωγή του δικού του εμβολίου το οποίο δεν έφτασε ποτέ στην φάση ΙΙΙ, ενώ δεν έχει δημοσιεύσει καν αποτελέσματα από την Φάση ΙΙ! Υποτίθεται μάλιστα ότι το έκανε και στην κόρη του! Η Ρωσία παραμένει πάντοτε κομμουνιστική στην ψυχή και συμπλεγματική έναντι της Δύσης την οποία μάταια προσπαθεί να παραβγεί, όπως έκανε και επί ψυχρού πολέμου με τον αγώνα για την «κατάκτηση» της σελήνης. Η Φάση ΙΙΙ του ρωσικού εμβολίου Sputnik V θα γίνει πάνω στον ρωσικό πληθυσμό, όπως σύντομα πρόκειται να γίνει και στην Κίνα με το δικό τους εμβόλιο από την CanSino.

Οι τακτικές για το εμβόλιο φυσικά δεν σταματούν εδώ. Υπάρχουν ορισμένοι που προτείνουν την επίσπευση της Φάσης ΙΙΙ της δοκιμής τους με τις λεγόμενες Challenge Trials. Σε αυτές παίρνουν υγιείς ανθρώπους, τους κάνουν το εκάστοτε εμβόλιο και μετά εισάγουν στο αίμα τους τον ιό σε ενεργή μορφή. Έτσι, αντί να περιμένουν να δουν αν θα νοσήσουν από μόνοι τους συναναστρεφόμενοι με άλλους πολίτες, θέλουν να τους κάνουν ενέσεις με κορονοϊό ώστε να δουν επί τόπου την απόκριση του ανοσοποιητικού του συστήματος. Μια μέθοδος που χρησιμοποιεί σήμερα μόνο στα ζώα. Τέλος, υπάρχουν και ορισμένοι της διακυβέρνησης Τραμπ που επιθυμούν την μέθοδο της ανοσίας της αγέλης. Σύμφωνα, όμως, με τους υπολογισμούς αν γίνει αυτό θα πεθάνουν περί το ένα εκατομμύριο άνθρωποι, ένα ρίσκο που δύσκολα θα πάρει ένας δημοκράτης πολιτικός…

Όσον αφορά το αν πρέπει ή όχι να κάνουμε το τελικό εμβόλιο, όταν αυτό βγει, η απάντηση εξαρτάται από το αν κάποιος ανήκει σε μια από τις ευπαθείς ομάδες. Αν ναι, τότε πρέπει να το κάνει γιατί είναι ίσως η μοναδική του ελπίδα να ζήσει ή έστω να ανεβάσει τις πιθανότητες του. Όσον αφορά τους υγιείς, στην προκειμένη φάση, δεν υπάρχει κανένας σοβαρός λόγος να εμβολιαστούν απ’ την στιγμή που δεν θα έχουν φανεί οι μακροχρόνιες παρενέργειες του εμβολίου και το κατά πόσο ο ιός απομακρύνεται πλήρως από τον οργανισμό. Αντιθέτως, αυτό που πρέπει όλοι να κάνουν είναι να γίνουν πιο υγιείς ώστε να μην μην συμπεριληφθούν στις ευπαθείς ομάδες. Θα πρέπει να χάσουν κιλά, να αθληθούν, να κόψουν τα λιπαρά, το κάπνισμα και το αλκοόλ. Εφόσον μιλάμε για έναν ιό του αίματος, ο οποίος δημιουργεί θρομβώσεις παντού, τότε θα πρέπει όλοι να φροντίσουν ώστε να μην έχουν βουλωμένες αρτηρίες από τις παραπάνω κακίες συνήθειες!

Το ζήτημα του κορονοϊού είναι μεν πολύπλευρο, όμως συνοψίζεται σε τρείς κανόνες: Σεβασμός στη Φύση – Σεβασμός στο Σώμα – Κλειστά σύνορα! Στα επόμενα μέρη θα δούμε τι ακριβώς σημαίνει αυτό, ποιο είναι το δίδαγμα των καιρών και ποιος είναι ο νέος πόλεμος που έρχεται.

«Οι σκληροί καιροί απαιτούν σκληρά μέτρα»

Αλέξανδρος Τζούλιος

7 Σχόλια Προσθέστε το δικό σας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s