Νομοσχέδιο για πορείες: Το προμελετημένο τέλος των ελεύθερων διαδηλώσεων

στις

Ελάχιστοι φαίνεται να κατάλαβαν τι έγινε πριν λίγες ημέρες όταν οι Δημοκράτες του Κούλη, της Γεννηματά και του Βελόπουλου ψήφισαν το νομοσχέδιο που βάζει ταφόπλακα στην ελεύθερη διεξαγωγή διαδηλώσεων, πορειών και συναθροίσεων καταπατώντας κάθε έννοια δικαίου και ελευθερίας. Οι μόνοι που αντιστάθηκαν, όπως πάντα, ήταν οι Αριστεροί. Γραφικοί, μάταιοι και επαγγελματίες διαδηλωτές; Σίγουρα, πλην όμως, πάντα εκεί για να αντιτίθεται σε πολλές προδοτικές αποφάσεις εν αντιθέσει με την πλειοψηφία των «πατριωτών». Κι αυτό έχει μια αξία που κανείς δεν έχει το δικαίωμα να το μειώσει πρώτου μπορέσει να τους ξεπεράσει. Κι εξ όσον γνωρίζουμε, μέχρι σήμερα, καμία διαδικτυακή «αντίσταση» δεν επέφερε καμιά ανατροπή. Συνεπώς, ντροπή και μόνο για όλους αυτούς που επικαλούνται την Πατρίδα και το Έθνος, ενώ παράλληλα απουσιάζουν από κάθε κοινωνική/εργατική διεκδίκηση, παρά θυμούνται μόνο στα μνημόσυνα και τα ευχέλαια να δείξουν την «αγανάκτηση» τους. Όποιος πολυμοιράζει κόλλυβα, στο τέλος θα φάει και τα δικά του…

Οι Δημοκράτες νομοθέτησαν την παντοκρατορία τους κι εμείς ακόμα κάνουμε λόγο για προφητείες και μελλοντικές επαναστάσεις. Όταν αποφασίσουμε να ξυπνήσουμε, δεν θα προλάβουμε καν να εξέλθουμε απ’ το κατώφλι της οικίας μας!

Για όσους, λοιπόν, δεν κατάλαβαν, δεν άκουσαν ή δεν διάβασαν το τι ακριβώς ψηφίστηκε θα κάνουμε εδώ μια σούμα. Ολόκληρο το νομοσχέδιο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

 1. Ο Οργανωτής οφείλει να γνωστοποιεί στην κατά τόπο αρμόδια αστυνομική ή λιμενική αρχή, την πρόθεσή του να καλέσει το ευρύ κοινό ή ορισμένες κατηγορίες προσώπων ή αριθμό συγκεκριμένων ατόμων να συμμετάσχουν σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο.
 2. Η γνωστοποίηση γίνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικά μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας της Ελληνικής Αστυνομίας και υποβάλλεται εγκαίρως πριν από την πραγματοποίηση της δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης. Η γνωστοποίηση περιλαμβάνει οπωσδήποτε τα στοιχεία ταυτότητας και επικοινωνίας του οργανωτή, τον ακριβή τόπο, χρόνο έναρξης και εκτιμώμενο χρόνο λήξης, τον σκοπό καθώς και το προτεινόμενο δρομολόγιο της συνάθροισης. Αν η συγκέντρωση του πλήθους/ατόμων είναι αυθόρμητη ή έκτακτη λόγω κάποιου επειγόντως ζητήματος τότε θα πρέπει να ακολουθούν ακριβώς την ίδια διαδικασία όταν τους προσεγγίζουν οι αρχές στον δρόμο. Να δηλώνουν Οργανωτή, μέλη, πλάνο κλπ. Σε περίπτωση σκόρπιας διαδήλωσης, χωρίς οργανωτή, η αρμόδια αρχή έχει το δικαίωμα να την διαλύσει.
 3. Ο «Οργανωτής» θα επιβαρύνεται με ποινικές και αστικές ευθύνες για βλάβη της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας σε περίπτωση που γίνουν επεισόδια, ενώ θα απαλλάσσεται από την ευθύνη αν κριθεί ότι έχει πάρει όλα τα μέτρα για την ομαλή διεξαγωγή της συνάθροισης.
 4. Από την πλευρά των αρχών θα ορίζεται αξιωματικός της Αστυνομίας ή του Λιμενικού ως «Διαμεσολαβητής» και θα αποτελεί τον σύνδεσμο με τον Οργανωτή της συνάθροισης.
 5. Παράλληλα ο Οργανωτής θα υποχρεούται να συνεργάζεται με τις Αρχές, ενώ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του, η αστυνομική ή λιμενική αρχή θα μπορεί να διαλύει τη συνάθροιση.
 6. Θα πρέπει να ενημερώνει τους μετέχοντες στη συνάθροιση για την υποχρέωσή τους να μη φέρουν και χρησιμοποιούν αντικείμενα πρόσφορα για την άσκηση βίας και να ζητεί την παρέμβαση της αρμόδιας αστυνομικής ή λιμενικής αρχής για την απομάκρυνση ατόμων που φέρουν τέτοια αντικείμενα (να δώσει στους μπάτσους όσους κρίνει ότι μπορεί να κάνουν επεισόδια…).
 7. Επίσης πρέπει να ορίζει επαρκή αριθμό ατόμων, τα οποία θα συνδράμουν στην περιφρούρηση της συνάθροισης από την αστυνομία/λιμενικό.
 8. Οι δυνάμεις καταστολής θα μπορούν να επεμβαίνουν βίαια για να διαλύουν μια διαδήλωση που πραγματοποιείται ενώ έχει προηγηθεί απαγορευτική απόφαση.
 9. Δύναται επίσης η παρουσία ειδικού εισαγγελέα που θα επιβλέπει την διαδήλωση και θα επικυρώνει τις τελικές αποφάσεις.
 10. Κάθε διμοιρία των ΜΑΤ θα έχει τον δικό της «εικονολήπτη» ο οποίος θα καταγράφει με κάμερα υψηλής ευκρίνειας όλα όσα λαμβάνουν χώρα.

Μια επικείμενη ή εξελισσόμενη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση μπορεί να απαγορευτεί εφόσον:

 1. Συντρέχει σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, λόγω πιθανής διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων, ιδίως, κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, της ιδιοκτησίας και της πολιτειακής εξουσίας (αν δηλαδή η εμφάνιση των ατόμων: κουκούλες, κράνη, ρόπαλα κλπ. προμηνύει ότι θα γίνουν επεισόδια).
 2. Συντελείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής σε ορισμένη περιοχή (αν δηλαδή οι διαδηλωτές εμποδίζουν/εκφοβίζουν τον κόσμο απ’ το να προσεγγίσει τα καταστήματα).
 3. Πρόκειται για δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, ο σκοπός της οποίας αντιτίθενται προς τον σκοπό ήδη προγραμματισμένης γνωστοποιηθείσας συνάθροισης στην ίδια περιοχή ή κοντά σε αυτή το ίδιο χρονικό διάστημα (δηλαδή αντισυγκέντρωση).
 4. Αν μια η πορεία ή διαδήλωση είναι σε εξέλιξη, θα μπορούν να επιβάλλονται περιορισμοί, αν η διεξαγωγή της προκαλεί δυσανάλογα μεγάλη διατάραξη στην κοινωνικοοικονομική ζωή της περιοχής, λόγω του αριθμού των συμμετεχόντων και δημιουργεί προβλήματα στην κυκλοφορία και σε άλλες ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες (αν ο αριθμός των διαδηλωτών είναι κάτω των 50 και παράλληλα οι πολίτες εμποδίζονται απ’ το να κυκλοφορήσουν ελεύθερα στο δρόμο και έξω απ’ τα μαγαζιά).

Όλα τα ανωτέρω πρακτικά σημαίνουν πως:

 • Η Ανωνυμία και η Ελευθερία των κινήσεων έχει τελειώσει.
 • Για να κάνει μια ομάδα, σύλλογος, οργάνωση μια μεγάλη δράση ή πορεία, θα πρέπει δώσει στο κράτος τα ονόματα όλων των μελών/συμμετεχόντων της και αυτομάτως αυτοί να φακελωθούν ως Εθνικιστές/Ναζί κλπ.
 • Όλες οι πορείες/συλλαλητήρια θα πρέπει να συνδιοργανώνονται με τους μπάτσους, αφού αυτοί θα έχουν τον τελικό λόγο για το μέρος, τον χρόνο και την διαδρομή.
 • Πορείες/δράσεις μικρότερες των 50 ατόμων θα γίνονται υποχρεωτικά στο πεζοδρόμιο και σε κάθε περίπτωση όχι σε κεντρικό δρόμο ή δρόμο με καταστήματα.
 • Πορείες περισσοτέρων ατόμων δεν θα μπορούν να παίρνουν μέσα από κεντρικούς εμπορικούς δρόμους (πχ. Ερμού, Τσιμισκή κλπ.).
 • Κάθε φορά που ο αριθμός των ατόμων θα υπερβαίνει αυτόν των δηλωμένων η πορεία θα καθίσταται παράνομη και θα πρέπει οδηγούνται στο τμήμα αν δεν αποχωρούν.
 • Σε κάθε δράση/πορεία θα πρέπει να δηλώνεται και κάποιος άλλος ως «Οργανωτής» για να μην κινδυνεύει να βρεθεί στη φυλακή ή με ένα σωρό δικογραφίες εις βάρος του ο πραγματικός Επικεφαλής. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το άτομο αυτό θα πρέπει να έχει τις απαραίτητες ικανότητες ώστε να μπορεί να συνεννοείται επαρκώς με τους μπάτσους, πράγμα σπάνιο.
 • Ελάχιστοι έως κανείς θα αναλαμβάνει το βάρος της ευθύνης να βάλει το κεφάλι του στον ντορβά ως «Οργανωτής» ενός διαμαρτυρόμενου και εξαγριωμένου πλήθους σε ένα συλλαλητήριο ή μια συγκέντρωση πολλών ατόμων που ο καθένας μπορεί να κάνει το οτιδήποτε.
 • Το κράτος ανά πάσα ώρα θα μπορεί να πετάξει μέσα στο πλήθος έναν ασφαλίτη κι έτσι, όχι μόνο να καταστείλει μια διαδήλωση -όπως συνήθως κάνει- αλλά να κυνηγήσει νομικά και τον επικεφαλής.
 • Κάθε φορά που αυτόνομοι θα συμμετέχουν σε μια οργανωμένη πορεία/συλλαλητήριο οι οργανωτές και η περιφρούρηση τους θα προσπαθεί να τους απομακρύνει υπό τον φόβο ότι θα κάνουν επεισόδια.
 • Σε κάθε συγκέντρωση/πορεία θα έρχονται απ’ τη μια μεριά οι μπάτσοι, ως «περιφρούρηση», και απ’ την άλλη οι άπλυτοι χωρίς κανείς να μπορεί να αντισταθεί στις ύβρεις και τις απειλές τους υπό τον φόβο του να μην χρεωθεί ο Οργανωτής. Το ίδιο θα συμβαίνει και σε περιπτώσεις καταδρομικής επίθεσης εναντίον μας. Συνεπώς οι εικόνες απείρου κάλλους που είδαμε προ καιρού στην πλατεία Βικτωρίας με «αγανακτισμένους πολίτες», ΓΤΠ «πατριώτες», άπλυτους, Πακιστανούς, λεσβίες και Μπογδάνους να διαδήλωναν πλάι πλάι θα καθιερωθούν.
 • Τα άτομα που θα συμμετέχουν σε τέτοιες κινητοποιήσεις θα έρχονται σε συγκρούσεις μεταξύ τους για το τι πρέπει να γίνει, ιδιαίτερα όταν τα πνεύματα θα έχουν οξυνθεί.

Σημαίνει, τέλος, πως αυτού του είδους ο ελεγχόμενος και καθωσπρέπει «ακτιβισμός» θα απομακρύνει από τον χώρο κάθε υγιή, σκεπτόμενο και δυναμικό άνθρωπο. Κανένας απ’ τους οργανωτές δεν θα θέλει να πάρει την ευθύνη για πράξεις που μπορεί να τελέσουν άλλοι εν θερμό. Ενώ οι υπέρμαχοι της δράσης θα ξενερώσουν αφήνοντας πίσω τους μόνο νεκρόφιλους και κλέουσες χείρες να διαδηλώνουν με άσπρα μαντήλια…

Το νομοσχέδιο αυτό επηρεάζει και τα κόμματα. Μέχρι σήμερα το νομικό καθεστώς προστάτευε τα κόμματα από την συλλογική ευθύνη. Ιδιαίτερα στις ανοιχτές συγκεντρώσεις δεν ήταν κανείς υπόλογος για μεμονωμένες πράξεις μελών/υποστηρικτών. Από εδώ και στο εξής αυτό αλλάζει. Πλέον, είτε πρόκειται για ανοιχτή συγκέντρωση/καλέσμα του διαδικτύου μεταξύ αγνώστων, είτε για ένα κόμμα που καλεί το λαό να διαδηλώσει, ο εκάστοτε υπεύθυνος θα βρίσκεται με το ένα πόδι στη φυλακή. Φυσικά υπάρχει παραθυράκι στον νομό για να καλύπτει τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Είναι η παράγραφος που λέει ότι: «αν ο οργανωτής κριθεί πως έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα θα απαλλάσσεται από τυχόν ευθύνες». Το τι θα πει αυτό είναι προφανώς υποκειμενικό καθώς δεν συμπεριλαμβάνει μόνο την μέριμνα για ύπαρξη περιφρούρησης και την ενημέρωση του πλήθους προς αποφυγήν επεισοδίων, αλλά και την γνώση για το τι μπορεί να κουβαλάει πάνω του ο καθένας. Συνεπώς αν κάποιος απ’ το πλήθος πετάξει φερειπείν μια μολότοφ, ο εκάστοτε ανακριτής μπορεί να πει στον «Οργανωτή» ότι θα έπρεπε να τον είχε δει και να τον είχε απομακρύνει εγκαίρως… Εκτός αυτού, η βουλευτική ασυλία προστατεύει ούτως ή άλλως τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Το νομοσχέδιο αυτό στοχεύει ξεκάθαρα στις εξωκοινοβουλευτικές οργανώσεις/κινήματα, στις μικρές αυτόνομες ομάδες και φυσικά στα μεγάλα συλλαλητήρια, όπως τα πρόσφατα για την Μακεδονία!

Όσον αφορά το αν και πως θα μπορούν να γίνονται από εδώ και στο εξής δράσεις, αυτό μπορεί να συνοψιστεί σε μια μόνο λέξη: Πειθαρχία! Και πειθαρχία σημαίνει πως τα άτομα που θα κατεβαίνουν στο δρόμο θα πρέπει να ακολουθούν κατά γράμμα τις εντολές του επικεφαλής και της ομάδας περιφρούρησης η οποία θα πρέπει να επεμβαίνει εγκαίρως πρώτου κάποιος απ’ τους συμμετέχοντες χάσει την ψυχραιμία του θέτοντας σε κίνδυνο την όλη δράση/πορεία ή κάποιος ξένος παρεισφρήσει. Παράλληλα, η οργάνωση/κίνημα θα πρέπει υποχρεωτικά, αν θέλει να αποφύγει νομικές περιπέτειες και προσαγωγές, να έχει μαζί της έναν δικηγόρο, όπως και να βιντεοσκοπεί το όλο γεγονός απ’ την αρχή ως το τέλος. Φροντίζοντας βεβαίως, αν υπάρξει απαγόρευση ή επεισόδια, να διασωθεί η κάμερα/κινητό/κάρτα μνήμης, μιας προσφιλής τακτική των μπάτσων είναι να τις σπάνε ή να τις «κατάσχουν».

Εις ότι αφορά αυτούς που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, μη συμμετέχοντας σε κόμματα/οργανώσεις/ομάδες με δημόσια παρουσία, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι καταδρομικές δράσεις λίγων ατόμων (τρικάκια, φυλλάδια, πανό, σπρέι κλπ.). Έτσι ώστε να μην προλαβαίνουν να γίνονται αντιληπτοί από τους πραιτωριανούς του κράτους, γλυτώνοντας το φακέλωμα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, για όσο καιρό μείνει στην εξουσία αυτή η κυβέρνηση και μέχρι να καταργηθεί αυτός ο νόμος, τα άτομα που θα αποφασίζουν να βγουν στο δρόμο θα πρέπει να διάγουν ένα σύννομο βίο, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Οι Προβοκάτορες

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο αν κάποιος τρίτος παρεισφρήσει σε μια πορεία και αρχίσει να κάνει επεισόδια πχ. πετάξει μια μολότοφ, τότε υπόλογος γι’ αυτό θα είναι ο επικεφαλής της πορείας καθώς δεν θα την έχει περιφρουρήσει αποτελεσματικά. Η εν λόγω διάταξη στοχεύει ταυτόχρονα στη διάλυση των μεγάλων συλλαλητηρίων, στη σύλληψη και σταδιακό «παροπλισμό» των εκάστοτε οργανωτών, όπως και στη διάλυση των μικρών αυτόνομων οργανώσεων και εξωκοινοβουλευτικών κινημάτων.

Όσοι δεν το γνωρίζουν ακόμα, πάγια τακτική της ΕΛ.ΑΣ είναι η αποστολή κουκουλοφόρων της κρατικής ασφάλειας μέσα σε συγκεντρωμένα πλήθη ή ομάδες, είτε για να τα υποκινήσουν έκνομες ενέργειες, είτε -αν δεν τα καταφέρουν- να τις ξεκινήσουν οι ίδιοι. Τόσο «εμείς», όσο και ο αντίπαλος χώρος, έχουμε πάμπολλες φορές «συλλάβει» τέτοια άτομα στην προσπάθεια τους να το παίξουν «αγανακτισμένοι πολίτες», «εθνικιστές», «αναρχικοί» κλπ. Τα άτομα αυτά εμφανίζονται συνήθως απ’ το πουθενά αρχίζοντας να διαμαρτύρονται για το πόσο ειρηνική είναι μια διαδήλωση και να λένε σε άτομα τα οποία τους φαίνονται πιο «ένθερμα» ότι θα ξεκινήσουν επεισόδια μόνοι τους.

«Καλά τι κάθεστε και κάνετε εδώ; Πάμε να κάνουμε ντου στους μπάτσους!», «Το συλλαλητήριο είναι στημένο απ’ την κυβέρνηση, πάμε να μπούμε στη Βουλή!», «Είμαστε πολλά άτομα μαζεμένα πιο κάτω και θα τις παίξουμε με τους μπάτσους, ακολουθήστε μας!».

«Διαδηλωτές» συλλαμβάνουν διαδηλωτές

Χιλιοειπωμένα λόγια από ρουφιάνους ασφαλίτες. Είναι οι ίδιοι που πολλές φορές μπαίνουν σε πορείες και σπάνε μικρομάγαζα για να έχουν μετά πάτημα για συλλήψεις και νομοσχέδια σαν αυτό. Κατά το παρελθόν έχουν ανέβει σε συγκεκριμένους ιστοτόπους οι μούρες τέτοιων «αγανακτισμένων» διαδηλωτών…

Καθίσταται, λοιπόν, σαφές πως οι μόνοι που θα μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν πορείες είναι αυτοί που θα μπορούν να παρουσιάσουν την κάτωθι εικόνα πειθαρχίας.

Και αυτή η πειθαρχεία είναι άξια θαυμασμού. Ιδιαιτέρως αν σκεφτεί κανείς πως ο εν λόγω χώρος χαίρει για δεκαετίες όλων των προνομίων του κράτους χωρίς να «χαλαρώνει» εσωτερικά. Και η εύνοια αυτή του κράτους φαίνεται ακόμα και απ’ το εν λόγω νομοσχέδιο το οποίο εξαιρεί από τις διατάξεις του τις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς και της επετείου της 17η Νοέμβρη! Δύο ημέρες δώρο από το καθεστώς για αναρχικό ξεκαύλωμα! Παρ’ όλα αυτά εκείνοι συνεχίζουν να οργανώνονται, να εκπαιδεύονται, να πειθαρχούν και να μένουν πιστοί στον αγώνα τους εν αντιθέσει με τον δικό μας πλήρως χαοτικό και ιδιοτελή χώρο.

Στο σημείο αυτό οφείλω να επισημάνω δύο πράγματα: πρώτον ότι το νομοσχέδιο αυτό έρχεται ως θείο δώρο για μια μεγάλη μερίδα του «χώρου» που ψάχνει την παραμικρή αφορμή για να αποφύγει την όποια δράση, μικρή ή μεγάλη. Πλέον θα μπορούν να «σφάζουν» ανενόχλητοι στο διαδίκτυο, χωρίς πεζοδρομιακά διαλείμματα. Και δεύτερον οτι στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δεν υφίσταται εθνικιστικό κίνημα, όσο κι αν η ζωηρή φαντασία ορισμένων εμμένει στο αντίθετο. Και η συνειδητοποίηση αυτού έχει μεγάλη αξία, καθώς θα καθορίσει τις όποιες προοπτικές για το μέλλον.

Όσο υπάρχουν έστω και λιγοστοί άνθρωποι που πιστεύουν στην Ιδέα του Αίματος και της Γης, με την θέληση και την ικανότητα να δράσουν, τόσο πιο προσεκτικοί πρέπει να είναι για να αποφύγουν τα λάθη του παρελθόντος. Οι τελευταίοι πιστοί οφείλουν να επιτελέσουν το Χρέος τους στην Ράτσα προστατεύοντας πρωτίστως τον εαυτό τους. Έτσι ώστε να συνεχίσει να υπάρχει η Ελπίδα πως κάποια μέρα τα τέκνα των Δελφών θα εγερθούν επί των τέκνων της Σιών. Και τούτη η ιερή Γη θα ανήκει και πάλι στους πραγματικούς της κληρονόμους.

Resist to Exist! – Αντιστέκομαι για να Υπάρχω!

Αλέξανδρος Τζούλιος

Ένα Σχόλιο Προσθέστε το δικό σας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s