ΜΚΟ παραδίδει μαθήματα υποκριτικής σε λαθρομετανάστες που αιτούνται άσυλο

στις

Η Εβραία δικηγόρος Ariel Ricker, εκτελεστική διευθύντρια της Advocates Abroad, μιας μεγάλης ΜΚΟ που παρέχει νομική στήριξη σε λαθρομετανάστες, πιάστηκε στην κάμερα να συζητά ανοιχτά το πώς τους διδάσκει να λένε ψέμματα στους συνοριοφύλακες για να καταγράφονται ως πρόσφυγες. Το βίντεο κυκλοφόρησε από την Καναδέζα ακτιβίστρια, συγγραφέα και παραγωγό ντοκιμαντέρ Lauren Southern και θα αποτελέσει μέρος του νέου της ντοκιμαντέρ «Borderless» (Χωρίς Σύνορα), στο οποίο παρουσιάζει την ευρωπαϊκή μεταναστευτική κρίση.

Στην ιστοσελίδα της, η ΜΚΟ Advocates Abroad ισχυρίζεται ότι βοήθησε πάνω από 15.000 λαθρομετανάστες να διασχίσουν τα ελληνικά σύνορα και άλλους 2.500 εκτός Ελλάδας. Η οργάνωση είναι τεράστια, παίρνοντας εθελοντές από μεγάλα πανεπιστήμια και μάλιστα εμφανίστηκε σε μια ταινία ντοκιμαντέρ του Διεθνούς Δικηγορικού Συλλόγου.

Στο αποκαλυπτικό βίντεο η εκπρόσωπος της ΜΚΟ περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός οργανώνει «εκπαιδευτικές συναντήσεις» για λαθρομετανάστες που επιδιώκουν την είσοδο τους στην Ευρώπη, στα οποία διδάσκονται πώς να ενεργούν κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων με τους συνοριοφύλακες:

«Τους λέω ότι είναι υποκριτική, όλο αυτό είναι μια ηθοποιία… για να περάσουν, πρέπει να παίξουν το ρόλο τους στο θέατρο».

Αποκαλεί επίσης το προσωπικό της EASO (Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης Ασύλου) «ηλίθιο» και περιγράφει μια φόρμουλα που δημιούργησε η ΜΚΟ για να ξεγελάει τις αρχές.

Μία από τις μεθόδους που διδάσκει στους λαθρομετανάστες είναι το να εκμεταλλεύονται τις χριστιανικές πεποιθήσεις της Ελλάδας υποκρινόμενοι ότι έχουν διωχθεί επειδή είναι Χριστιανοί!

Τους περιγράφει ακόμα και πώς να προσεύχονται κατά την διάρκεια των συνεντεύξεων επειδή αυτό, όπως λέει, «αντανακλά ειλικρίνεια»!

Αρχικά, ο οργανισμός απάντησε στις αποκαλύψεις με ένα tweet που έλεγε ότι το βίντεο είναι μονταρισμένο και ότι χρησιμοποιείται για ακροδεξιά προπαγάνδα, από τότε όμως οι σελίδες τους στο Twitter και το Facebook  (οι οποίες είχαν περισσότερους από 140.000 ακολούθους) έχουν διαγραφεί.

Το «σχολείο υποκριτικής» της Ricker δίδασκε στους μαθητές του ακόμη και πως να μιμούνται τις εκφράσεις των επιζώντων από τραυματισμούς, χωρίς φυσικά να σκέφτονται τους ενδεχόμενους πραγματικούς αιτούντες άσυλο που δεν χρειάζεται να προσποιούνται ότι υποφέρουν από τραύματα γιατί όντως φέρουν.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ντοκιμαντέρ, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) δήλωσε ότι «ανησυχεί για αυτές τις αναφορές» ενώ το κολλέγιο Νομικής Sturm, σχολή του Πανεπιστημίου του Ντένβερ που συμμετείχε ως σύμβουλος στην ιστοσελίδα της Advocates Abroad, απάντησε λέγοντας ότι ήταν «συγκλονισμένο» από τα σχόλια που έγιναν από την κα. Ricker και ότι το πανεπιστήμιο δεν έχει επίσημη σχέση με την ΜΚΟ και οι σπουδαστές του δεν θα συνεχίσουν να συνεργάζονται μαζί της…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s