Αναζωπυρώνεται η Ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας»!

στις

Η ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας ακούγεται ολοένα και περισσότερο στα Βαλκάνια τον τελευταίο καιρό. Πολλοί φοβούνται την αυξανόμενη προσέγγιση της Αλβανίας με το Κοσσυφοπέδιο, ιδίως οι Σέρβοι. Τι συμβαίνει, όμως, στην πραγματικότητα;

Τελευταία παρατηρείται μια ολοένα και μεγαλύτερη προσέγγιση μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου. Οι προτάσεις για έναν κοινό Πρόεδρο έχουν μπει βέβαια στο συρτάρι εξαιτίας της διεθνούς κατακραυγής, εντούτοις η δημιουργία κοινής τελωνειακής αρχής βρίσκεται ήδη στα σκαριά. Η εξάλειψη των συνόρων μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τον ερχόμενο Ιανουάριο. Έτσι το όνειρο μιας Μεγάλης Αλβανίας – ή «Φυσικής Αλβανίας» όπως επίσης λέγεται – που θα απλώνεται στα «φυσικά» της σύνορα, δηλαδή σε περιοχές εκτός των αλβανικών συνόρων στις οποίες ζουν Αλβανοί, μοιάζει να έρχεται ξανά στην επιφάνεια.

Το σχέδιο αυτό πήρε εκ νέου ώθηση τις τελευταίες εβδομάδες χάρη στον πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, οποίος ζητά «συνοριακές διορθώσεις» και ειδικότερα την ένωση της Κοιλάδας του Πρεσέβου με το Κοσσυφοπέδιο. Στην περιοχή αυτή γύρω από τις πόλεις Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μεντβέτζα στη νότια Σερβία ζουν περίπου 100.000 Αλβανοί, οι οποίοι εδώ και καιρό δεν ταυτίζονται με το Βελιγράδι. Σύμφωνα με τον Θάτσι αυτές οι «συνοριακές διορθώσεις» είναι δυνατές και αναγκαίες «επειδή η Σερβία δεν έχει καταφέρει να διασφαλίσει τα μειονοτικά τους δικαιώματα».

Ποια εδάφη θα συμπεριελάμβανε μια Μεγάλη Αλβανία;

Τα δύο βασικά «συστατικά» της θα ήταν η σημερινή Δημοκρατία της Αλβανίας και το Κοσσυφοπέδιο. Επίσης στη γειτονική ΠΓΔΜ ζουν σήμερα μισό εκατομμύριο Αλβανοί. Σε αυτούς προστίθενται επίσης οι Αλβανοί της νότιας Σερβίας καθώς και μερικές δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες τους που ζουν στο Μαυροβούνιο. Σε αυτούς θα μπορούσαν να προστεθούν και περιοχές της Ελλάδας, σύμφωνα με τον θεωρητικό της Μεγάλης Αλβανίας Κότσο Ντανάι, μολονότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει καν την ύπαρξη αλβανικής μειονότητας στην χώρα. Συνολικά οι Αλβανοί που ζουν στην περιοχή των Βαλκανίων εκτός Αλβανίας υπολογίζονται στα έξι εκατομμύρια.

Πριν από λίγες μέρες η φιλοκυβερνητική σερβική εφημερίδα Politika έγραφε στο πρωτοσέλιδό της: «Τα Τίρανα και η Πρίστινα δημιουργούν τη Μεγάλη Αλβανία». Και όπως δήλωσε ο Σέρβος υπ. Άμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν: «Όλα τα βαλκανικά κράτη έχουν λόγους να φοβούνται. Αυτή η ιδέα θα ήταν μια «ατυχία», η οποία θα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο”. Από την άλλη πλευρά ο Κότσο Ντανάι περιοδεύει ανά τα Βαλκάνια με το σλόγκαν «Το αλβανικό ζήτημα δεν έχει λυθεί». Τέλος, στο Κοσσυφοπέδιο το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα, το Vetevendosje (που σημαίνει «Αυτοδιάθεση»), τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της ένωσης με την Αλβανία!

Πηγή: Deutsche Welle


Σα να μην έφταναν όλα αυτά, ο επονομαζόμενος εθνικιστικός χώρος που τόσο κατηγορείται από το σύστημα και την αριστερά ως ακραία «ρατσιστικός» και «ξενοφαγικός», σε ένα μεγάλο κομμάτι του, παραμένει εμμονικά φιλοαλβανικός και αντισερβικός. Ακολουθώντας τους «πρωπάτορες» του: Δραγούμη, Βλαστό, Μεταξά και άλλους του αντιβενιζελικού κινήματος της τότε εποχής όπου οραματίζονταν ελληνο-τουρκικές φιλίες και ομοσπονδίες, όπως και μια νέα ελληνο-αλβανική Ελλάδα! Μια Ελλάδα μπολιασμένη με νέο «δυναμικότερο» αίμα από την, κατά Βλαστό, πιο «άρια» φυλή των Βαλκανίων, την Αλβανία! Αυτές είναι οι απόψεις «σοφιστών» και «ινδαλμάτων» του χώρου όπως και ορισμένων εκ των κυνοβουλευτικών εθνικιστών.

Κόντρα στην παράνοια του χώρου βόθρου, κόντρα σε κάθε έναν που απεργάζεται το τέλος της Ράτσας μας και την υφαρπαγή των πάτριων εδαφών μας, δηλώνουμε έτοιμοι να πολεμήσουμε για το Αίμα και την Γη μας!

ΖΗΤΩ Η ΝΙΚΗ!

Αλέξανδρος Τζούλιος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s