Η απάτη των εταιρειών τύπου πυραμίδα και ο Αρτέμης Σώρρας

στις

Πρώτη δημοσίευση κειμένου: 12/9/16

Τι σχέση έχει ο ελλάνιος Ηγέτης Α. Σώρρας με τις πολυεθνικές εταιρείες τύπου πυραμίδα; Το ότι και οι δύο «μοιράζουν» λεφτά με το τσουβάλι. Υπόσχονται παραδείσους, χρησιμοποιώντας τις ίδιες τακτικές, για να πλουτίζουν εις βάρος κάθε λογής απελπισμένου. Πρόκειται περί εγκληματιών του κοινού ποινικού δικαίου, που μια ευνομούμενη πολιτεία, η οποία θα νοιαζόταν πραγματικά για το καλό των πολιτών της, θα τους μάζευε και θα τους έθετε εκτός νόμου εν μία νυκτί.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά. 
Τι είναι οι εταιρείες τύπου πυραμίδα και πώς λειτουργούν;

Έχουμε τον αρχικό θύτη. Το μεγάλο και αρχικό λαμόγιο, όπως ήταν και ο πρώτος διδάξας: ο Ιταλός Τσάρλς Πόνζι. Ο Πόνζι εμφανίστηκε μια μέρα, περί το 1920, στη Βοστόνη της Αμερικής και είπε στους κατοίκους της πως αν κάποιος του δώσει τις οικονομίες του, τότε σε 45 μέρες θα του τις επιστρέψει επαυξημένες κατά 50%! Έτσι, ορισμένοι κάτοικοι έτρεξαν να δώσουν τα λεφτά τους στον μυστηριώδη κύριο Πόνζι, ώστε μετά από λίγες μέρες -ως δια μαγείας- να πλουτίσουν. Όταν πήγαν να ζητήσουν τα λεφτά τους πίσω, ο Πόνζι εκπλήρωσε την υπόσχεσή του και τους τα έδωσε πίσω με το μπόνους του 50%. Εκστασιασμένοι τότε οι κάτοικοι έτρεξαν να πουν σε όποιον γνώριζαν να δώσει όλα του τα λεφτά στον Πόνζι ώστε αυτά να αυγατίσουν! Το σχέδιο «Πόνζι» (Ponzi scheme) είναι πολύ απλό: Βρίσκεις ένα αρχικό θύμα, του παίρνεις τα λεφτά και το πείθεις πως το κέρδος είναι εγγυημένο. Όταν του το αποδείξεις, τότε αυτό σου φέρνει κι άλλα. Όσο έχεις συνεχή ροή μελών (θυμάτων), έχεις και λεφτά να δίνεις σε όσους ζητάνε. Αν, όμως, μια μέρα αποφασίσουν όλοι από κοινού να ζητήσουν τα λεφτά τους πίσω, τότε αυτά δεν θα φτάσουν ούτε καν για τους μισούς, μιας και το φανταστικό ποσό που δήθεν κατέχουν δεν αντιστοιχεί σε πραγματικό χρήμα αλλά σε υποσχέσεις οι οποίες χρηματοδοτούνται από τα νέα μέλη. Αν σταματήσουν να έρχονται νέα μέλη ή να αποχωρούν τα νυν, τότε η κατάρρευση είναι θέμα χρόνου. Αυτός ακριβώς είναι και ο τρόπος που λειτουργούν όλες οι τράπεζες του κόσμου. Τοκίζουν το χρήμα, δημιουργώντας φανταστικά κεφάλαια τα οποία δεν αντιστοιχούν σε υπαρκτά. Όταν καταρρεύσει αυτή η πυραμίδα/τράπεζα (που στο τέλος πάντοτε αυτό γίνεται), τότε, όπως και στην περίπτωση του Πόνζι  ο οποίος το έσκασε στο εξωτερικό, κηρύττουν πτώχευση και δηλώνουν αδυναμία πληρωμών.

Οι σημερινές εταιρείες τύπου πυραμίδα λειτουργούν λίγο διαφορετικά βάση μιας άλλου είδους απάτης, που όμως είναι της ίδιας λογικής και ονομάζεται στα αγγλικά «Pyramid Scheme». Ο νομικός όρος, η νομιμοφανής βιτρίνα, που χρησιμοποιούν ονομάζεται Multi Level Marketing (ή αλλιώς MLM), που θα πει πολυεπίπεδο μάρκετινγκ.

Αρχικά σου λένε ότι δεν πρόκειται περί πυραμίδας γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν παράνομο, μιας και στις περισσότερες χώρες υπάρχει σχετικός νόμος που τις απαγορεύει, όπως και νομικό δεδικασμένο. Το να παρακαμφθεί, όμως, αυτό είναι κάτι πάρα πολύ εύκολο, γι’ αυτό και μετά από τόσα χρόνια αλλεπάλληλων διώξεων, οι εταιρείες αυτές συνεχίζουν να λειτουργούν και να κερδοσκοπούν αποσπώντας μαύρα χρήματα από τον απλό πολίτη.

«Πυραμίδες και Αεροπλανάκια»

«Μία πυραμίδα (ή αεροπλανάκι) είναι ένα απατηλό σύστημα για να βγάζει κανείς χρήματα, το οποίο απαιτεί ένα ατελείωτο ρεύμα στρατολογημένων μελών για να επιτύχει. Οι συμμετέχοντες: α) δίνουν χρήματα σ’ εκείνους που τους στρατολόγησαν και β) στρατολογούν νέα μέλη για να πάρουν τα χρήματα τους πίσω και να αρχίσουν να βγάζουν και κάτι.»

Μία πυραμίδα λέγεται έτσι επειδή το όλο σύστημα απεικονίζεται σαν ένα τρισδιάστατο τρίγωνο. Αν μία πυραμίδα ξεκινούσε από έναν άνθρωπο στην κορυφή με μόνο 10 άτομα κάτω του, και 100 κάτω τους, και 1000 κάτω τους κλπ, η πυραμίδα θα περιλάμβανε όλους τους ανθρώπους της γης σε μόνο 10 επίπεδα, μ’ ένα μόνο απατεώνα στην κορυφή. Η ανθρώπινη πυραμίδα θα είχε ύψος τουλάχιστον 20 μέτρα και το κατώτερο στρώμα θα είχε περισσότερους από 4,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Ίσως ένα διάγραμμα βοηθήσει να γίνει πιο κατανοητό:

1
10
100
1.000
10.000
100.000
1.000.000
10.000.000
100.000.000
1.000.000.000
10.000.000.000

(Σημείωση: Το project αυτό πρωτοανακαλύφθηκε το 1981 στην Αμερική και πρωτονομάστηκε «αεροπλανάκι» γιατί τότε αγόραζαν αεροπλανάκια με 0,75$ και τα πουλούσαν με 1$, όμως ο καθένας είχε 3 πωλητές από κάτω του, κάτι για το οποίο ήδη υπάρχει δεδικασμένο και είναι παράνομο σε 33 χώρες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Δυστυχώς, αλλάζοντας απλά και μόνο τους «downlines» από 3 σε ένα οποιοδήποτε άλλο νούμερο, η επιχείρηση ονομάζεται «δικτυακού marketing» κι έτσι παύει να ισχύει το δεδικασμένο!)

Στην πραγματικότητα, φυσικά, κανένα τέτοιο πυραμιδικό σύστημα δεν πρόκειται ποτέ να λειτουργήσει καθώς ποτέ δεν θα φτάσει τον αριθμό των «νεοσύλλεκτων» τον οποίο υποθέσαμε. Όλες οι πυραμίδες θα αρχίσουν να πεθαίνουν όταν ο αριθμός των πιο πρόσφατων «νεοσύλλεκτων» δεν επαρκεί για να πληρώνονται οι παλιότεροι. 

Οι εταιρείες αυτές, οι οποίες πωλούν διάφορα προϊόντα: από συμπληρώματα διατροφής, καφέδες, καλλυντικά, απορρυπαντικά μέχρι φτηνά ταξίδια σε εξωτικούς προορισμούς, λειτουργούν παράλληλα (και όχι τυχαία) με τις πρακτικές των Ιεχωβάδων. Δεν τους βρίσκεις, σε βρίσκουν. Αρχικά έρχονται στην υποψήφια χώρα-θύμα οι απεσταλμένοι-ιεραπόστολοι απ’ το εξωτερικό. Έρχονται με σκοπό να βρούν τα αρχικά θύματα. Βασικοί στόχοι τους, έτσι ώστε να θέσουν γερά θεμέλια, αποτελούν οι κάθε λογής διάσημοι και επώνυμοι αστέρες. Ο λόγος, πολύ απλός: οι αρχικοί συνεργάτες πρέπει να κερδίζουν όντως κάποια χρήματα ούτως ώστε να συνεχίζουν να τρέχουν το κόλπο, όπως προ είπαμε. Βρίσκουν, λοιπόν, πέντε διάσημους, τους μυούν στην εταιρεία και αυτοί με τη σειρά τους προσηλυτίζουν τους ακολούθους/θαυμαστές τους.

Ο μοναδικός τρόπος να βγάλεις χρήματα απ’ αυτές τις εταιρείες είναι να έχεις ένα έτοιμο κοινό φανατικών ακόλουθων-πιστών. Για τον απλό πολίτη η διαδικασία έχει ως εξής: Αρχικά πληρώνεις ένα ποσό εγγραφής στην εταιρεία. Αυτό κυμαίνεται από 100€ μέχρι και 280€, αναλόγως την εταιρεία. Μετά πρέπει να «γράψεις» άλλα 4 μέλη σ’ αυτήν ούτως ώστε να σου δώσουν τα λεφτά σου πίσω, είτε υπό μορφή πόντων, είτε σε προϊόντα.

Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειώσουμε πως όλες οι συναλλαγές γίνονται ηλεκτρονικά χωρίς καμία απόδειξη.

Αφού, λοιπόν, γράψεις άλλους 4, τότε πρέπει και αυτοί με τη σειρά τους να βγάλουν τα λεφτά τους (δεν είσαι μόνο εσύ ο έξυπνος…). Ποιοι μπορεί να είναι, όμως, αυτοί οι 4; Μπορεί να είναι κάποιοι τυχαίοι άνθρωποι που θα εξαπατήσεις μια φορά και θα εξαφανιστείς; Φυσικά όχι. Κανένας άγνωστος δεν θα αγοράσει ποτέ τίποτα από σένα, όσο αφελής κι αν είναι, και ακόμα κι αν το κάνει θα γραφτεί στην πυραμίδα κάτω από σένα και θα είσαι από κει και ύστερα ο καθοδηγητής του. Για ό,τι θέλει θα απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο σε σένα, μιας και τίποτα απ’ αυτά δεν γίνεται στο πόδι, αλλά συμπληρώνονται φόρμες/αιτήσεις με στοιχεία ταυτότητας, ΑΦΜ, αριθμούς τηλεφώνου, emails, δίνονται ηλεκτρονικοί κωδικοί για είσοδο σε κρυφές ιστοσελίδες μέσω των οποίων παρακολουθείς τις εγγραφές της πυραμίδας σου, καθώς και τους από πάνω σου. Όποιον βάζεις, λοιπόν, πρέπει να τον βοηθάς ώστε να τα πάει καλά και να μην χάσει τα λεφτά του. Δίκαιο, έτσι;

Κι ενώ εσένα σε εντάσσει αρχικά στην εταιρεία κάποιος επώνυμος, εσύ μετά ως «κοινός θνητός» πού θα απευθυνθείς; Μα φυσικά στον κύκλο σου, στους φίλους και το οικογενειακό σου περιβάλλον. Στους ανθρώπους που εκτιμούν τη γνώμη σου και που εάν τους πεις να αγοράσουν κάτι ή να επενδύσουν κάπου ενδέχεται και να το κάνουν. Αυτό, εκτός του ότι είναι προφανές και λογικό, είναι και κάτι που σε προτρέπουν και οι ίδιοι να κάνεις. Μάλιστα η κλασική ατάκα είναι: «δεν θες να ‘κονομήσουν κι οι φίλοι σου; Γιατί να βάλεις έναν ξένο στην εταιρεία;» Έτσι, χρεώνεις όλους τους φίλους σου κι όλοι μετά εξαρτώνται από σένα, στο να τους δείξεις πώς να βρουν κι αυτοί με τη σειρά τους άλλα υποψήφια θύματα. Με γρήγορα μαθηματικά μια μικρή πυραμίδα έχει ως εξής:

1
4
16
64
256
1024
4096
16384
65536

(Σημείωση: Για να λειτουργήσει το όλο οικοδόμημα της πυραμίδας οι 4 πρώτοι που γράφτηκαν από τον επικεφαλής πρέπει να βρουν άλλους 16. Τέσσερις ο καθένας. Αυτοί οι 16, όμως, θα παραμείνουν γραμμένοι, μόνο αν γράψουν άλλους 64. Και αυτοί οι 64 πρέπει να βρουν 256 άλλους κοκ. Ως αποτέλεσμα όλου αυτού, η 8η μόλις φουρνιά θα χρειαστεί 16.384 ανθρώπους!)

Όπως είναι λογικό, μιας και στις μέρες μας ο κόσμος είναι κάπως πιο υποψιασμένος και μπορεί να ενημερωθεί γι’ αυτές τις απάτες, συναντάς αρκετούς τοίχους και πολλές αρνητικές απαντήσεις από τον περίγυρό σου. Τότε μπαίνουν στο κόλπο τα «σεμινάρια». Κάθε τόσο οι εταιρείες αυτές οργανώνουν σεμινάρια σε μεγάλα ξενοδοχεία όπου σου λένε ότι είναι σχεδόν υποχρεωτικό να πας και να πληρώσεις αδρά για τη συμμετοχή σου, για να μάθεις τα μυστικά της επιτυχίας, να ακούσεις τον τάδε ή τον δείνα επιτυχημένο μέτοχο ή στέλεχος που έχει πλέον παρατήσει τη δουλειά του και συντηρείται με τα χιλιάδες ευρώ που βγάζει κάθε μήνα από την εταιρεία. Στα σεμινάρια αυτά, τα οποία είναι χολιγουντιανού μεγαλείου και περίσσειας υποκρισίας, γίνονται «ενέσεις χαράς» και τόνωσης ηθικού. Βλέπεις όλα τα στελέχη να είναι καλοντυμένα με πλατειά χαμόγελα και όλοι να σου μιλούν για το πόσο ευτυχισμένοι είναι και πόσο ονειρικά ζουν πλέον που είναι στην αγκαλιά της εταιρείας και ότι πρέπει να είσαι πάντα θετικός και εργατικός. Σου λένε ότι όποιος δουλεύει σκληρά ανταμείβεται και ότι όσοι τα παρατάνε και φεύγουν είναι τεμπέληδες και άχρηστοι. Εσύ πρέπει να έχεις θετική ενέργεια, να ασχολείσαι όλη την ημέρα με την εταιρεία και τα προϊόντα της, να μιλάς συνέχεια σε όποιον ξέρεις γι’ αυτά και να κλείνεις καθημερινά ραντεβού στο σπίτι σου ή αλλού με κόσμο για να τους μυείς στην εταιρεία. Πρόκειται περί ολικής πλύσης εγκεφάλου!

Αυτοί πλουτίζουν κι εσύ συνεχώς φτωχαίνεις. Είσαι σε μια μόνιμη διαδικασία πληρωμής σεμιναρίων (από 10€ μέχρι και 600€ τα οποία γίνονται στο εξωτερικό και είναι «must»), ολοένα και πιο «αποκαλυπτικών», «μυστικών», μα και αγοράς πακέτων με προϊόντα τα οποία πρέπει υποχρεωτικά να πουλήσεις, αλλιώς θα μείνεις άφραγκος και με ένα σωρό άχρηστες κούτες μέικ-απ, καφέ ή πρωτεΐνης στο σπίτι, σκεπτόμενος τι πήγε στραβά…

Το 80% των ατόμων που μπαίνουν σ’ αυτές τις εταιρείες αποχωρούν απογοητευμένοι και οικονομικά ζημιωμένοι, έχοντας χάσει μήνες απ’ τη ζωή τους. Μα κυρίως, έχοντας χάσει κάθε τους φίλο, αφού όλοι πλέον τους θεωρούν περιπλανώμενους εμποράκους, που δεν πρόκειται ποτέ ξανά να εμπιστευτούν. Τα θύματα δε λόγω ντροπής, αρνούνται να δουν το σφάλμα τους και να παραδεχθούν ότι έπεσαν θύματα απάτης κι έτσι οδηγούνται σ’ ένα τεράστιο κοινωνικό και ψυχολογικό τέλμα. Μετά από τόσα σεμινάρια και success story που σου έχουν πουλήσει, νιώθεις παντελώς άχρηστος και επιπλέον έχεις χάσει τον μισό σου κοινωνικό περίγυρο, αρκετά χρήματα και ενδεχομένως ακόμα και τη δουλειά σου.

Οι εταιρείες αυτές δρουν όπως είπαμε υπό τον νομικό τίτλο «Multi Level Marketing» ή διαδικτυακό μάρκετινγκ
και πλέον μπορείτε να τις βρείτε σε πάμπολλες αγγελίες, καταλόγους και ιστοσελίδες, όπου αναγράφονται απλώς ως «εμπορικές εταιρείες» που σου προσφέρουν δήθεν σταθερό μισθό, ευέλικτα ωράρια εργασίας, προοπτικές εξέλιξης κλπ. Παίρνοντας τηλέφωνο, σου κλείνουν ραντεβού για συνέντευξη και εκπαίδευση. Απ’ το πρώτο τηλεφώνημα ξεκινά η πλύση εγκεφάλου και η προπαγάνδα για το πόσο τέλεια κι απίθανα είναι τα προϊόντα και πόσο εύκολα μπορείς να βγάλεις λεφτά δουλεύοντας μόνο λίγες ώρες ακόμα και απ’ το σπίτι. Κανείς, όμως, δεν σκέφτεται πως κανένας που βγάζει πολλά λεφτά και θεωρείται «βολεμένος» δεν προσπαθεί να πείσει τηλεφωνικά τον κάθε άγνωστο, που καλεί για να ζητήσει πληροφορίες για μια αγγελία, σπαταλώντας πάνω από 20 λεπτά κατά μέσον όρο, κάνοντας ασταμάτητη προπαγάνδα. Μόνο αυτό είναι αρκετό για να βάλει κάποιον σε σκέψεις. Για να κόπτονται τόσο πολύ για τον κάθε τυχαίο σημαίνει ότι κερδίζουν μέσα από την στρατολόγησής του και την συνεχή διεύρυνση της πυραμίδας. Οποιαδήποτε άλλη επιτυχημένη επιχείρηση μεταχειρίζεται τους υποψηφίους ή νέους συνεργάτες/υπαλλήλους της με τον χειρότερο τρόπο. Κανείς δεν σου λέει: «έλα να σε κάνω πλούσιο». Παρά μόνο οι απατεώνες…

Όπως θα σου πουν οι πιστοί των εταιρειών αυτών, ό,τι κάνουν είναι καθ’ όλα νόμιμο και θα σου δείξουν κι ένα σωρό νομικά χαρτιά με σφραγίδες, υπογραφές και εγκρίσεις. Θα σου πουν ότι αν ήταν παράνομοι το κράτος θα τους είχε κλείσει φυλακή εξ αρχής. Ισχύει, όμως, αυτό; Η αλήθεια είναι και ναι και όχι, καθώς τα περισσότερα κράτη προσπαθούν να βάζουν φραγμούς σε αυτές τις εταιρείες τις οποίες πάνε στα δικαστήρια και συνήθως καταλήγουν να πληρώνουν μεγάλα πρόστιμα και να αναστέλλουν προσωρινά την λειτουργία τους, μέχρις ότου κάνουν ορισμένες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας κι έτσι συνεχίσουν να λειτουργούν εκμεταλλευόμενοι την ανοχή των δημοκρατικών κρατών και των ποικίλλων νομικών παραθύρων και νομοθετικών παραλήψεων που υπάρχουν σε όλες σχεδόν τις χώρες. Ενδεικτικά παραθέτω δύο συνδέσμους σχετικά με την πρόσφατη καταδίκη της Herbalife, της παγκοσμίου πρωτοπόρου στο είδος, η οποία κλήθηκε από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) των ΗΠΑ να πληρώσει πρόστιμο-αποζημίωση 200 εκατομμυρίων δολαρίων σε πάνω από 230,000 εξαπατημένους πελάτες, όπως απεφάνθη το δικαστήριο: Herbalife Will Restructure Its Multi-level Marketing Operations and Pay $200 Million For Consumer Redress to Settle FTC Charges Επιπλέον παραθέτω την καταδίκη της Worldventures, επίσης πολύ μεγάλης πολυεθνικής, η οποία πουλάει φτηνά ταξίδια, από νορβηγικό δικαστήριο που την χαρακτήρισε εταιρεία-απάτη τύπου πυραμίδας και την κήρυξε παράνομη. Η διαδικασία λόγω εφέσεων δεν έχει τελεσιδικήσει ακόμα: WorldVentures Scam Under Investigation Again Κι ένα ενημερωτικό άρθρο του FTC για τις απάτες των εταιρειών αυτών: The Case (for and) against Multi-level Marketing By Jon M. Taylor, MBA, Ph.D., Consumer Awareness Institute

Η περίπτωση Σώρρα

(Υπενθυμίζεται πως το παρόν άρθρο συντάχθηκε πολύ πριν η Ε.ΣΥ. γίνει κόμμα και ο αρχηγός της οδηγηθεί στη φυλακή)

Μετά απ’ όσα αναφέραμε, σίγουρα παρατηρείτε πάμπολλες ομοιότητες μεταξύ της φιλοσοφίας και της λειτουργίας των εταιρειών αυτών, και του φορέα του Α. Σώρρα «Ελλήνων Συνέλευσης». Ασταμάτητη προπαγάνδα, πληρωμή εγγραφής, μηνιαία συνδρομή, έξτρα λεφτά για διάφορες αιτήσεις και εκδηλώσεις, συνεχείς ομιλίες τόνωσης ηθικού και αποχαύνωσης των μελών, τα οποία σαν άλλοι Ιεχωβάδες πάνε πόρτα-πόρτα, ξεκινώντας απ’ τον κοινωνικό τους περίγυρο, τάζοντας λεφτά και μελλοντικούς παραδείσους. Ο Ελλάνιος Ηγέτης, όμως, έχει προχωρήσει ένα βήμα ακόμα. Μιας και ο φορέας του δεν έχει συγκεκριμένη ιδεολογία, με το γνωστό μότο: «χωρίς χρώμα-χωρίς κόμμα», είναι πολυσυλλεκτικός και δέχεται κάθε Έλληνα απ’ όπου κι αν προέρχεται, με μοναδικό όρο την υπακοή του στην οργάνωση και τον αρχηγό της. Έτσι, αφού δεν υπάρχει συγκεκριμένη ιδεολογία, παρά μια ασαφής προγονολατρεία εμπλουτισμένη με μύθους και εξωγήινους, ο Ηγέτης έβαλε το θρησκευτικό στοιχείο. Προάγει, λοιπόν, ένα συγκεκριμένο θρησκευτικό δόγμα, στο οποίο «βαπτίζεσαι» μέσω του όρκου που δίνεις στο «υπέρτατο φωτεινό ον», τον δημιουργό του σύμπαντος. Εάν, όμως, προδώσεις την οργάνωση, τότε συμφωνείς εξ αρχής ότι η τιμωρία που σου πρέπει είναι: «να εξαϋλωθεί ο κυτταρικός σου ιστός», να γίνεις δηλαδή σκόνη!

Εδώ έχουμε έναν ξεκάθαρο συγκερασμό των πρακτικών των εταιρειών τύπου πυραμίδα, με το θρησκευτικό τυπικό της Μασονίας. Ο όρκος και η λογική δεν διαφέρει σε τίποτα από εκείνον των τεκτόνων που πιστεύουν στον «Μεγάλο Αρχιτέκτονα του σύμπαντος» και που συμφωνούν ότι η μελλοντική τους τιμωρία σε περίπτωση αποχώρησης απ’ τη στοά ή προδοσίας, είναι να τους πάρουν το κεφάλι. Είναι μια θρησκευτική σέχτα, διαρκώς αυξανόμενη, εξου και η ασταμάτητη προπαγάνδα ακόμα και μετά τα 207 γραφεία σε όλη την Ελλάδα, χωρίς να ζητάνε ψήφους σαν κόμμα, παρά να πασχίζουν για εγγραφές ώστε να μεγαλώνει η πυραμίδα. Το θρησκευτικό στοιχείο είναι αυτό που προσδίδει μεγαλύτερη συνοχή στο όλο εγχείρημα και δημιουργεί έναν ισχυρό φανατισμό, μιας και η πίστη είναι το μεγαλύτερο ιδανικό για τους περισσότερους ανθρώπους, αν όχι για όλους.

Η προσθήκη που έκανε ο Σώρρας στην κλασική λειτουργία των εταιρειών τύπου πυραμίδα είναι αυτό που έλειπε και αυτό που εγγυάται σε μεγάλο βαθμό ότι λιγότερα μέλη θα αποχωρήσουν, μιας και η δουλειά τους έχει ταυτιστεί με την πίστη τους και έχουν μετατραπεί ουσιαστικά σε ιεραπόστολους. Η δε πρόσφατη δολοφονία στη Φθιώτιδα, που όπως όλα δείχνουν έγινε εξ αφορμής της αποπομπής του θύτη από την οργάνωση, επιβεβαιώνει τον παραπάνω ισχυρισμό, ότι ο θρησκευτικός φανατισμός που ταυτίζεται με τη δράση της οργάνωσης, είναι πολύ πιο επικίνδυνος από την ίδια την οικονομική απάτη.

Μερικά ακόμα οφθαλμοφανή στοιχεία που δηλώνουν ότι ο Σώρρας τους πρώτους που εμπαίζει και εξαπατά είναι τους ίδιους τους οπαδούς του, είναι τα παρακάτω:


1) Καμία τοπική δεν του ανήκει. Όλες οι Τ.Ο. είναι μισθωμένες σε οπαδούς του και συντηρούνται απ’ τους ίδιους. Τι κι αν ο Σώρρας έχει στην κατοχή του το παγκόσμιο καταπίστευμα των 113 τρισεκατομμυρίων, δεν σπαταλά ελλάνιο χρήμα για τοπικές… Στην σελίδα της οργάνωσης υπάρχει έτοιμο καταστατικό το οποίο μπορεί να κατεβάσει ο ενδιαφερόμενος και συμπληρώνοντας μόνο το όνομα και τα στοιχεία του στα κενά, είναι έτοιμο για κατάθεση και για το άνοιγμα της δικής του τοπικής. ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ: «Ε.ΣΥ. – ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ»

2) Εξώδικα στις εφορίες. Ο Σώρρας παρακινεί τα μέλη του να μην πληρώνουν τις οφειλές τους στη εφορία, αντ’ αυτού να καταθέτουν ένα πληρεξούσιο στον ίδιο, ζητώντας από τις αρχές να απευθύνονται σ’ αυτόν για την αποπληρωμή χρεών και οφειλών τους. Φυσικά αυτό δεν δεσμεύει σε τίποτα τον Σώρρα μιας και μπορεί να αρνηθεί την όποια πληρωμή, όπως και δεν έχει κάνει καμία μέχρι στιγμής, και τότε ο λογαριασμός να επιστρέψει πάλι στον δύσμοιρο οπαδό του με μια μεγάλη διαφορά, όμως. Το χρέος τώρα θα είναι διπλάσιο μιας και θα έχουν προστεθεί πρόστιμα και τόκοι! Τα εξώδικα που έχουν σταλεί σε εφορίες από οπαδούς του Σώρρα είναι μέχρι στιγμής πάνω από 5,000! ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΞΩΔΙΚΑ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΕΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΧΡΕΩΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΩΡΡΑΑρτέμης Σώρρας: Ταρίφα 27 ευρώ για το εξώδικο που στέλνουν οπαδοί του στην εφορία

3) Εκποίηση ακινήτων. Απίστευτο και όμως «ελλανικό»! Ο Σώρρας ζητά τα χρεωμένα ακίνητα των οπαδών του, έναντι συμβολικού αντιτίμου, για να προστατευθούν δήθεν από τους πλειστηριασμούς. Η Ε.ΣΥ. διαδίδει μέσω κοινωνικών δικτύων πως μπορεί να προστατεύσει ένα ακίνητο, έναντι των οφειλών σε εφορία, ταμεία, τράπεζες κτλ. Μόνη προϋπόθεση, η παραχώρηση του, έναντι συμβολικού αντιτίμου και λέγοντας «συμβολικό» εννοούμε 10-15 ευρώ το μήνα! Το πρόβλημα ωστόσο είναι πως η παραχώρηση των ακινήτων, δε διασφαλίζει σε καμία περίπτωση τη προστασία τους από πλειστηριασμούς. Ο λόγος είναι απλούστατος: Ο Σώρρας που είναι ουσιαστικά άφραγκος και δεν έχει κανένα νομικό έρεισμα να μπλοκάρει τυχόν πλειστηριασμό ακινήτου, ακόμη και αν του χαριστεί αφιλοκερδώς. Σύμφωνα με το δικηγόρο Άγγελο Αγγελέτο «Ο μισθωτής ακινήτου έχει σχέση απλής κατοχής αυτού και δεν νομιμοποιείται να προβεί σε καμία πράξη προστασίας κατά των πλειστηριασμών».   Υπόθεση Σώρρα – Παραχωρήστε μας τα ακίνητά σας!

Κανένα σοβαρό κράτος δεν δύναται να αφήνει να δρουν εντός του τέτοιες εταιρείες και ιδιώτες που κερδοσκοπούν εις βάρους του λαού του. Προφανώς, όπως συμβαίνει και με τόσες άλλες παρανομίες που γίνονται και είναι στο απυρόβλητο, όπως πχ. το κύκλωμα των ναρκωτικών, υπάρχει κάποια συνδιαλλαγή με τις κατά τόπου διωκτικές αρχές, έτσι ώστε καί το κράτος να φαίνεται πως νοιάζεται για τον πολίτη, αλλά και οι εταιρείες να συνεχίζουν να λειτουργούν πληρώνοντας ένα μικρό αντίτιμο ή δίνοντας ένα μέρος των κερδών τους στον εκάστοτε υπουργό ή δικαστή. Εμείς, μιας και δεν πιστεύουμε στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και των ελεγκτικών αρχών του κράτους, εφιστούμε την προσοχή σε όλους τους Έλληνες και τους καλούμε να ενημερώσουν τους πάντες γι’ αυτές τις απάτες, έτσι ώστε το εβραϊκό δηλητήριο των εταιρειών αυτών να μην προσβάλει τους ίδιους και όσους αγαπούν.

Η ιουδαιοποίηση της κοινωνίας, ο μαμωνισμός, το αέναο κυνήγι του χρήματος, της καριέρας, του πλούτου, της ταξικής ανέλιξης, του κέρδους με κάθε κόστος και της φιλελεύθερης εγωιστικής νοοτροπίας του: «πρώτα εγώ, πρώτα το συμφέρον μου και η βολή μου και μετά όλοι οι άλλοι» (ακόμα κι αν αυτοί είναι η ίδια μας η οικογένεια) είναι ένα τεράστιο πρόβλημα και μια αντίληψη που καλλιεργήθηκε για χρόνια από τη μεταπολίτευση και μετά απ’ όλα τα κόμματα, και οι εταιρείες και οι φορείς που αναφέραμε δεν αποτελούν εξαίρεση και είναι εξίσου επικίνδυνες για τον ελληνισμό.

Αλέξανδρος Τζούλιος

2 Σχόλια Προσθέστε το δικό σας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s